Dark & Light, UAF en Astma Fonds meest effectieve hulporganisaties

null Beeld

De hulporganisatie Dark & Light, de stichting voor vluchteling-studenten UAF en het Astma Fonds zijn de drie goede doelen met de grootste kans op maximale effectiviteit. Zij hebben hun organisatie zo opgezet dat verwacht mag worden dat zij impact hebben.

Dit blijkt uit een analyse van 800 goede doelen door Trouw, in samenwerking met de Erasmus Universiteit en het Centraal Informatiepunt Goede Doelen. Trouw publiceert morgen voor de tweede keer de toplijst van de goede doelen in Nederland. Vorig jaar zijn alleen goede doelen op het gebied van gezondheidszorg beoordeeld. Ditmaal zijn er drie Top 50's: voor internationale hulp, voor welzijn/cultuur en voor gezondheidszorg.

Dark & Light uit Veenendaal, een stichting voor hulp aan blinden en slechtzienden in Afrika en Azië, stond vorig jaar ook nummer 1 in de Trouw Top 50. De organisatie eindigde ditmaal in de Top 50 internationale hulp exact gelijk met Oxfam Novib en Projecten Zuid-Afrika. Maar bij een aanvullende analyse van de toegankelijkheid en veiligheid van de websites van deze goede doelen, scoorde Dark & Light net iets beter. In de categorie internationale hulp zijn 450 goede doelen bekeken.

Het meten van het effect van goede doelen is een actueel thema in de charitatieve sector. Maar de daadwerkelijke impact kan alleen achteraf worden gemeten. Het Erasmus Centrum voor Strategische Filantropie heeft op basis van wetenschappelijke criteria een vragenlijst ontwikkeld waarmee de effectiviteit van goede doelen kan worden voorspeld.

Er wordt gekeken naar de manier waarop de organisaties zijn opgezet, bijvoorbeeld hoe transparant ze zijn, of ze experts betrekken bij hun doelstellingen, of ze samenwerken en of het toezicht op de organisatie gescheiden is van het bestuur. Het zijn volgens onderzoekers stuk voor stuk voorwaarden die een rol spelen bij het te verwachten maatschappelijke succes van een goed doel.

Het Erasmus centrum en het informatiepunt Goede doelen willen met de resultaten van de vragenlijst donateurs een handreiking bieden bij de keuze van het goede doel waaraan zij hun geld geven. In Nederland zijn duizenden goede doelen actief. De gegevens zijn te zien in de Goede Doelen Monitor die ook op de website van Trouw staat: http://goededoelen.trouw.nl/

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden