Daria van den Bercken/Liza Ferschtman/Henk Neven Mozart e.a.

KLASSIEK

****

Pianiste Daria van den Bercken treedt vaak in trioverband op met haar vaste muzikale maatjes mezzosopraan Karin Strobos en fluitiste Felicia van den End. In de Robeco Summernights presenteerde ze deze week in de Kleine Zaal van het Concertgebouw een geheel nieuw gelegenheidstrio. In een programma met muziek van Mozart als basis begeleidde de gedreven Van den Bercken bariton Henk Neven en violiste Liza Ferschtman.

De pianiste zei dit jaar in Trouw: "Mozart moet je durven." Ze had toen net een cd uitgebracht met sonates van Mozart en sprak over de worsteling met die bedriegelijk eenvoudige materie. De cd 'Keys to Mozart' werd een internationaal succes en in het programma vóór de pauze bewees Van den Bercken dat ze lang en serieus heeft nagedacht over Mozarts noten. Noten die bij Mozart volgens haar altijd met zang en opera te maken hebben.

Solo speelde ze de sonate in A - die met het beroemde 'Alla Turca' als laatste deel - met aanstekelijk plezier. Helemaal niet bang om versieringen aan te brengen en loopjes met de melodie te nemen. Inderdaad alsof er iemand lekker voor zich uit aan het zingen was, lopend met een lichte tred. De echte opera kwam langs met aria's uit 'Don Giovanni' en 'Le nozze di Figaro', waarin Henk Neven maar weer eens liet horen hoe geschikt hij voor dit repertoire is. Na de pauze overtuigde hij overigens ook in vier intens gezongen Mahler-liederen.

Liza Ferschtman, wier eigen festival in Delft over twee weken van start gaat, speelde Mozarts sonate in Bes, en na de pauze Schumanns Eerste vioolsonate. De dames waren prima op elkaar ingespeeld, gaven elkaar de ruimte en lieten de teugels soms met bravoure vieren. Misschien dat je in Mozart een iets andere, minder dikke vioolkleur zou willen horen dan in Schumann. Niettemin was dit een erg leuk concert, afgesloten met Don Giovanni's serenade, waarbij Ferschtman al tokkelend op haar viool naast Van den Bercken ging zitten en Neven iemand in de zaal vakkundig het hof maakte.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden