Darfurgeweld gaat grens over

De oorlog in de Soedanese regio Darfur duurt precies vier jaar. Het conflict heeft zich zo ver uitgebreid, dat het twee zwakke buurstaten meesleurt in een spiraal van geweld en rechteloosheid.

door Sybilla Claus

Dit weekeinde vertrekt een missie namens de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties naar Darfur. Onder leiding van de Amerikaanse Nobelprijswinnares Jody Williams zal de missie onderzoek doen naar verkrachting van en moord op burgers, en kijken naar het vluchtelingenprobleem.

Het lijkt een wat overbodige missie, want de meeste feiten zijn wel bekend. In Darfur zijn sinds 2003 200.000 tot 300.000 mensen gedood. Minstens 2,2 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen, deels naar het buitenland.

Een andere VN-missie bezocht Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). De missie onderzocht of het daar, in het ’zwarte gat’ van Afrika, veilig genoeg is om een vredesmacht te stationeren. Tsjaad en de CAR zijn, in tegenstelling tot Soedan, wél bereid een VN-vredesmacht toe te staan. De regimes in deze landen blijven alleen aan de macht dankzij Franse technische en militaire steun. Het regime in Soedan overleeft juist door chaos in Darfur en in de buurlanden te creëren en is daarom fel tegen de komst van een vredesmacht met sterk mandaat.

Toen de Janjaweed, de Arabische milities te paard, vorig jaar ook buiten Darfur dorpen en vluchtelingenkampen aanvielen, hebben Tsjaad en de CAR de VN om hulp gevraagd. Honderdduizenden wonen inmiddels in het ’zwarte gat’ in vluchtelingenkampen, of zij moeten het zelf zien te rooien te midden van rebellen en bandieten. De VN denken erover bataljons van zo’n 700 à 800 soldaten te stationeren in de drie oostelijke provincies van Tsjaad, en een vierde in het noorden van de CAR. Omdat het gebied zo geïsoleerd is, kan deze missie wel 800 miljoen euro per jaar gaan kosten, evenveel als de door Soedan afgewezen grote vredesmissie van 20.000 militairen voor Darfur zou hebben gekost.

De komende weken brengt de VN-missie naar Tsjaad en CAR verslag uit aan de Veiligheidsraad. Mocht er geen vredesmacht komen, dan bestaat het gevaar dat het zwarte gat zich uitbreidt naar de bijzonder instabiele grensregio Soedan-Congo-Oeganda. Dan worden in een gebied ter grootte van Frankrijk, Spanje en Duitsland tezamen, de problemen onbeheersbaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden