Darfur, oorlog zonder einde

Wat voedselreserves, tafeltjes en ander huisraad hebben ze op ezels gebonden, de vrouwen dragen de spullen op hun hoofd. Dorpelingen uit hartje Darfur vluchten de bergen van Jebel Marra in, een van de laatste gebieden die nog in handen zijn van de rebellen die strijden tegen het Soedanese regeringsleger. Bombardementen en beschietingen drijven de bewoners de hellingen op. Tienduizenden burgers bivakkeren er in grotten, afgesneden van alle voedselhulp en medische voorzieningen.

De Verenigde Naties en de onafhankelijke Soedanese radiozender Radio Dabanga bevestigen deze aantallen. In 2014 zijn 430.000 mensen uit hun huis verdreven, in de eerste maanden van dit jaar kwamen daar nog eens 70.000 bij. Ondanks de aanwezigheid van een vredesmacht krijgen hulporganisaties van de Soedanese overheid geen toegang tot het gebied. Van Dijken en Ohanesian kwamen via smokkelroutes wel het gebied binnen en zagen hoe dorpen werden platgebrand en kapotgebombardeerd. Voor Trouw interviewden zij burgerslachtoffers van bombardementen en groepsverkrachtingen, opnieuw begaan door de Soedanese militairen en Arabische milities. Zoals de zevenjarige Adam Abdel, die twee weken geleden door een bom uit zijn huis werd geblazen en wiens hoofd één grote brandwond is.

De luchtaanvallen zijn deel van een nieuwe militaire campagne, eind vorig jaar gestart, waarmee de etnisch Arabische regering de etnisch Afrikaanse rebellen definitief wil verslaan. In Darfur woedt al twaalf jaar een burgeroorlog, die zeker 500.000 mensen het leven heeft gekost. Maandag zal zittend president Omar Al-Bashir - internationaal gezocht wegens genocide - zo goed als zeker opnieuw de verkiezingen winnen.

De VERDIEPING Adam (7) kon niet vluchten

Over de gevechten in Darfur horen we niets meer. Verslaggever Klaas van Dijken en fotografe Adriane Ohanesian verbleven drie weken tussen strijders en ontheemden. Vandaag hun onthutsende verhaal.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden