DARBYSTEN

In Over- en onderbelicht herstelt Trouw kleine en grote fouten die in de krant stonden, en komen relevante correcties of aanvullingen op eerdere berichtgeving aan bod.

Zij komen niet uit de calvinistische reformatie voort, maar uit de anglicaanse. Zij vormen de typische vrucht van een laagkerkelijke opwekkingsbeweging, zoals die er vorige eeuw in de anglicaanse kerk meer zijn geweest. Zij verzetten zich tegen de anglicaanse hoogkerkelijkheid in ambt en belijdenis. Tijdens de bijeenkomsten kan ieder (iedere man) die daartoe door de Geest gedreven wordt het woord nemen.

Overigens blijkt de Geest nogal eens dezelfde man uit te kiezen om het woord te voeren en is op die manier het officieel afgewezen ambt in zekere zin door de achterdeur toch weer binnengekomen.

De gelovigen worden gekenmerkt door een fundamentalistische bijbelvisie, wereldmijding, wedergeboren zijn en een sterke eindtijd-verwachting. Vrouwen hoeven er geen 'zwarte' rokken te dragen; wel is hun het dragen van broeken naar Deuteronomium 22 vers 5 niet geoorloofd.

De naam darbysten (of darbisten) is afgeleid van J. N. Darby (1800-1882), een voormalige anglicaanse geestelijke, die als rondtrekkend prediker aan de oorsprong staat van verscheidene gemeenten van gelovige broeders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden