Dappere solisten in de Dom

klassiek

Festival Oude Muziek Ars Antiqua Austria HHHHH Pieter Dirksen ****

Dat vrijdag in Utrecht het Festival Oude Muziek weer even groots van start ging als in vorige edities was niet vanzelfsprekend. Dit jaar moest het festival het namelijk na alle rampzalige cultuurbezuinigingen zonder de 850.000 euro rijkssubsidie doen. Dat dit topfestival toch door kon gaan, en allerminst afgeslankt, is te danken aan de gemeente en de provincie Utrecht, de fondsen en het in aantal toenemende publiek.

In deze editie staat de Vrede van Utrecht (1713) centraal; festivalcomponisten zijn Ciconia, Lassus, Froberger en Muffat. In de Domkerk klonk vrijdag de enige bewaard gebleven mis van Georg Muffat (1653-1704), een groots, dubbelkorig werk begeleid door een rijk bezet orkest met twee orgels, strijkers, slagwerk en heel veel feestelijk schallend koper. Gunar Letzbor leidde hierin Antiqua Austria en de St Florianer Sängerknaben uit Linz (het jongenskoor waar ooit Anton Bruckner in zong).

Dat voor een kinderkoor werd gekozen lijkt bijzonder, maar als het om authentieke uitvoeringen gaat, zou het eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. Opmerkelijk was de kleine koorbezetting ten opzichte van het orkest: zes jongetjes van rond de dertien jaar die tevens de solisten waren en vijf mannen. In de monumentale opening was het even schrikken want de mondjes gingen open, maar hoorbaar was alleen het schallende koper. Maar zodra de jonge sopraansolist inzette, viel alles op zijn plaats. Vooral de sopraan van het linker koor viel op. Wat dapper en knap van zo'n kereltje om de immense, uitverkochte Domkerk zo zelfverzekerd en muzikaal met zijn engelachtig heldere stemgeluid te vullen. Ook de iets oudere altsolist excelleerde.

Kennelijk had de festivalleiding de lengte van deze 'Missa in labore requies' onderschat. Halverwege startte namelijk al een beiaardconcert vanaf de Domtoren dat lelijk door de koormuziek heen klonk en het de zangers soms moeilijk maakte trefzeker in te zetten. Zo'n slechte timing siert het festival niet!

Zoals de laatste jaren gebruikelijk werd het openingsconcert tweemaal gegeven. Voorafgaand en erna werden de bezoekers van de Domkerk verdeeld over 29 salonconcerten in privéwoningen. Ik hoorde (met slechts zo'n veertien medebezoekers) in een gastvrije huiskamer klavecinist Pieter Dirksen als overtuigend pleitbezorger van Toccata's, Canzones en Suites van Froberger.

Festival Oude Muziek t/m 1 september ca. 200 concerten en manifestaties

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden