Dappere mariniers worden geen BN'ers

Een routineklus op zee werd de redding van Somalische vissers

TEUN LAGAS

Ze hadden wel vaker onder vijandelijk vuur gelegen, tijdens eerdere Nederlandse missies in Afghanistan. Dit keer opereerden ze niet in de bergen, maar in rubberboten op zee voor de kust van Somalië. Daar viel geen dekking te zoeken, toen hun mariniersteam plotseling van dichtbij werd beschoten door piraten.

Twee leden van het korps mariniers kregen gisteren in de Rotterdamse Van Ghentkazerne dapperheidsonderscheidingen opgespeld door minister Hennis van defensie. Zeldzame, eervolle medailles, die wel eens werden verleend na operaties op het land, maar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog nooit meer voor een actie op zee.

Die succesvol afgelopen operatie waar ze aan deelnamen was drie jaar geleden, tijdens de anti-piratenmissie bij Somalië. De mariniers waren als gevechtstroepen mee op het transportschip van de marine de Rotterdam. Hun boardingsteam, dat met twee rubberboten een Somalische vissersboot wilde controleren, leek aanvankelijk af te stevenen op een routineklus. Totdat plotseling op veertig meter afstand van de Somalische houten dhow de kogels om hun hoofd vlogen. De vissers aan boord bleken gegijzeld door piraten.

"Of ik schrok? Op zee onder vuur liggen zonder dekking, dat was nieuw voor mij. Daardoor werd de spanning deze keer wel extra opgebouwd. Zo'n rubberbootje gaat voor je gevoel dan wel erg langzaam", vertelt de gedecoreerde sergeant van de mariniers na afloop van de ceremonie. Hij liet snel terug vuren. Zijn reactie in het vuurgevecht en het optreden van één van zijn ondergeschikten was ronduit dapper. En, zoals de minister het in haar toespraak zei: "Dapperheid kan niet worden aangeleerd. Dapper gedrag is pas zichtbaar in een onverwachte levensbedreigende situatie."

De dhow raakte in brand. De gegijzelde vissers en hun kapers werden door de mariniers onder zware omstandigheden uit zee geplukt. De piraten werden later in Nederland veroordeeld.

Het Bronzen Kruis voor de sergeant en het Kruis van Verdienste voor zijn collega-marinier zien zij als een eer, al prijzen ze vooral hun complete team waarmee ze operatie deden.

De bijzondere onderscheiding brengt het tweetal geen status van Bekende Nederlander. Hun namen worden geheim gehouden. Ze blijven anoniem om hun veiligheid als lid van een anti-terreureenheid niet in gevaar te brengen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden