Dantes Goddelijke Komedie wordt musical

ROME (ANP) - De Divina Commedia (Goddelijke Komedie) van Dante wordt tot een musical bewerkt. De componist is de priester Marco Frisina, directeur van het bureau liturgie van het vicariaat (bisdom) Rome. Dat heeft de Italiaanse krant la Repubblica dinsdag gemeld.

Frisina wil in de musical elementen uit de punk, rock, jazz, het gregoriaans en de klassieke muziek verwerken. Hij heeft al diverse musicals geschreven, waaronder een over de liefde tussen sopraan Maria Callas en scheepsmagnaat Aristoteles Onassis.

Frisina laat de scènes in de hel, waarbij Dante zich laat begeleiden door de Romeinse dichter Vergilius, vergezeld gaan van punk, rock, jazz en metal. Voor het deel over het vagevuur, waarin Vergilius nog steeds Dantes metgezel is, heeft de directeur van het bureau liturgie vooral gekozen voor mystieke gregoriaanse klanken. Als Dante in de hemel is, weerklinken klassieke aria's in de trant van Donizetti en Bellini, maar ook moderne componisten.

Dante schreef zijn meesterwerk tussen 1307 en 1321. Het beschrijft een tocht door hel, vagevuur en hemel en bestaat uit honderd gezangen met in totaal 14.233 verzen. De musical krijgt als ondertitel 'De man die de liefde zoekt' en zal in de herfst voor het eerst in Rome te zien zijn. Zowel het Vaticaan als de twee kamers van het Italiaanse parlement steunen het project. Het is nog niet bekend wie de hoofdrollen spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden