Dansvlieg met zuigsnavel

Akkerdisteldansvlieg Empis livida (Koos Dijksterhuis) Beeld
Akkerdisteldansvlieg Empis livida (Koos Dijksterhuis)

Een stevig gebouwde steekmug, daar doet ie aan denken als ie in de schemer tegen de muur zit. Van dichtbij niet. Zijn bolle ogen zijn meer iets voor een vlieg. Oranjebruine ogen. Het opvallendst is zijn idioot lange snuit, lichtgekromd als de snavel van sommige strandlopers. Echt een zuigsnuit. Hij zet een stapje, alert op wat er op hem afkomt. Hij heeft de camera wel gezien en vliegt naar het raam.

Koos Dijksterhuis

Het is een akkerdisteldansvlieg. Er zijn ruim 50 soorten dansvliegen. De akkerdisteldansvlieg verkeert in juni langs bosranden en begroeide oevers. Wij wonen aan een begroeide oever. Een akkerdisteldansvlieg zit op akkerdistels en andere bloemen.

De vlieg zuigt nectar uit bloemen, als was hij een hommel. Van hommels verbaast je dat niet, maar dat vliegen nectar opslobberen was je misschien minder bekend. Voor dat zuigen gebruikt hij die lange zuiger. Streng vegetarisch is de akkerdisteldansvlieg niet, hij neemt wel eens een andere vlieg te grazen. Als hij een vrouwtje op het oog heeft, geeft hij haar de prooi. Terwijl zij haar zuigmond vult, vult hij haar achterwerk.

Ik wil hem buiten zetten. Dat lijkt me voor hem en mij het beste: een win-winsituatie! De vlieg maakt weinig kans achter het raam, waar morgenochtend de zon op brandt. Ik dirigeer hem de goede kant op, maar hij vliegt telkens terug. Ik probeer hem in een potje te vangen, maar hij laat zich vallen achter een kist.

Vervolgens kruipt hij in een kier. Ik geef het op. De volgende morgen leeft hij nog, maar is hij sloom. Ik zet hem buiten. En hij zou nog lang en gelukkig leven (voor zijn doen).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden