Dansveld wijst alsnog platform-model af

AMSTERDAM - De platformconstructie voor moderne dans waaraan eerder deze week vijf vertegenwoordigers hun medewerking toezegden, is alweer van de baan.

Het initiatief bleek een doodgeboren vrucht, toen reeds afgelopen vrijdag Beppie Blankert als voorgestelde artistiek leidster afhaakte. Zij verkiest haar eigen Dansersstudio, waarmee zij in feite al twee jaar bezig is, ondanks het feit dat de danscommissie van de Raad voor de Kunst hierover negatief adviseerde. Hoewel de Raad het rapport van informateur Henk Scholten wel overneemt, is de personele invulling daarvan weggevallen.

Hoe heftig het dansveld zich tegen dit rapport verzet, bleek zondag in een tweede bijeenkomst in het Amsterdamse Felix Meritis. Besloten werd de minister opnieuw om een 'time-out' te vragen, de platformformule te schrappen en een nieuwe ad-hoc-commissie aan te stellen, die opnieuw moet adviseren.

Grootste struikelblok is vooral de tijdsdruk: op 1 mei passeert de Cultuurnota de ministerraad en het is de vraag of met dit breed ondersteunde verzoek vanuit het veld de gereserveerde 1,4 miljoen veilig blijft. Niemand durft te garanderen of en hoe dit geld voor de moderne dans structureel kan worden gemaakt. Daardoor is de kans vergroot dat WVC, met het excuus dat van de nood een deugd moet worden gemaakt, het negatieve advies van de Raad voor de Kunst over Blankerts Dansersstudio passeert en alsnog het geld hieraan, en wellicht ook aan de zwaar gedupeerde Truus Bronkhorst zal toewijzen.

Het is bekend dat woordvoerders van WVC zich al eerder in die richting hebben uitgesproken. Mocht dit gebeuren, dan is niet alleen de verhouding tussen Raad en WVC ernstig geschaad maar dan is voor de komende vier jaar ook grote verdeeldheid gezaaid in deze toch al zo versnipperde, door informateur Henk Scholten tegen elkaar uitgespeelde sector. Thans blijkt het veld niet aan de chantage van gedwongen samenwerking toe te geven, ondanks het dreigende wegvallen van zowel faciliteiten (danswerkplaatsen) als bijna alle huidige produktiekernen. Een ding staat vast: het laatste woord over dit sterk verdeelde veld is nog niet gezegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden