Dansje in Guatemala gaf Milieudefensie moed

Van een onzer verslaggevers SCHIPHOL - Het panoramaterras op Schiphol dat donderdag actievoerders van Milieudefensie vrije doortocht bood naar het dak van een vertrekklare Boeing 767, blijft voorlopig dicht. Dat heeft Schiphol besloten uit angst voor nieuwe acties, of aanslagen “door lieden die nu op een idee zijn gebracht.”

Volgens Milieudefensie komt die maatregel wel erg laat, omdat bij een vorige actie in 1996 eveneens het terras de route was naar een te bezetten object. Dat was toen de slurf die naar een vliegtuig leidde. “En toen is ook niet meteen gezegd dat het terras dicht moest. Het komt ze nu gewoon uit public relations overwegingen beter uit”, zegt woordvoerder Victor van den Belt.

Volgens hem is destijds het vliegtuig dat aan de slurf vast zat niet beklommen omdat de actievoerder niet wisten of ze het door die betreding zouden beschadigen. “Maar toen vorig jaar een paar KLM-stewardessen op een vliegtuig dansten, hebben we de KLM horen verklaren dat er geen schade aan het vliegtuig was toegebracht. Anders hadden we het niet gedaan.”

Die danspartij vond vorig jaar oktober plaats in Guatemala-stad en de betrokkenen, vliegers en cabinepersoneel, zijn disciplinair gestraft omdat ze, zoals de KLM toen meedeelde, 'onverantwoorde risico's namen'.

De sluiting van het Panoramaterras is volgens Schiphol niet definitief, er wordt nog nagedacht of en hoe het weer open kan zonder toegang te bieden tot de vliegtuigen. Vorig jaar hebben 1,3 miljoen mensen het terras bezocht. Een langdurige sluiting zou nadelig kunnen zijn voor de horeca op Schiphol en voor het Aviodome, omdat het behalve passagiers en wegbrengers ook dagjesmensen trekt. Maar Schiphol noch Host Marriott Services, het bedrijf dat de bars en restaurants op de luchthaven exploiteert, weten hoeveel dat er zijn. Van Milieudefensie hoeven vliegtuigtoeristen in ieder geval weinig sympathie te verwachten: “Wij voeren actie voor een kwart miljoen bewoners die last hebben van het lawaai. En de beste manier voor Schiphol om herhaling van dit soort acties te voorkomen, is binnen de milieugrenzen blijven.”

Justitie in Haarlem heeft aangekondigd de actievoerders hard te gaan aanpakken, omdat een aantal van hen al eerder bij acties op Schiphol is opgepakt. Aanvankelijk wilde het Openbaar Ministerie de zes actievoerders die dat betreft voor tien dagen vastzetten. De rechter-commissaris dwarsboomde dat plan echter, door gisteren vrijlating te gelasten. Wel moeten ze op 26 maart voor de rechtbank in Haarlem verschijnen. Alle veertien actievoerders zijn gisteren vrij gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden