Dansfeest voor vluchtelingen afgelast na bedreiging

Vluchtelingen bij Heumensoord Beeld ANP
Vluchtelingen bij HeumensoordBeeld ANP

Het was bedoeld als luchtige ontmoeting tussen asielzoekers en Nederlandse gastgezinnen. Maar het feest 'Dansen met Vluchtelingen' dat donderdag zou plaatsvinden, is wegens bedreigingen afgelast. Organisator Mirjam van der Vegt: "Wij dansen door."

Redactie

De veiligheid van de bezoekers kan niet gegarandeerd worden, meldden de organisatoren Stichting Gastgezin voor een Vluchteling en De Basiliek gisteren op Facebook. Daarom is na overleg met de politie en de gemeente Veenendaal besloten het feest voorlopig uit te stellen.

"Dit is heel triest", reageert Van der Vegt. "Maar het bijzondere is dat we niet uit het lood geslagen zijn als team. Het zijn maar een paar bedreigingen tegenover héél veel mensen hebben zich aangemeld - zij willen juist wél de verbinding met vluchtelingen aangaan. Dat geeft hoop."

Aan het evenement 'Dansen met Vluchtelingen' is maandenlang gewerkt door een groep vrijwilligers. Het geld dat voor de tickets voor het feest is betaald wordt teruggestort, meldt de organisatie.

Droom tegen haat
De organisaties zeggen geraakt te zijn door de haat die spreekt uit de bedreigingen. Van der Vegt wil niet zeggen wat er in de bedreigingen staat, omwille van de veiligheid. Ze is er in ieder geval niet door geimponeerd, zegt ze.

"Deze droom is er al langer en wordt door velen gedeeld. Daarom ben ik er heel rustig over. Nu was de veiligheid niet gegarandeerd en dan kun je niet doorgaan. Maar van uitstel komt zeker geen afstel, wij gaan binnenkort héél veel vreugde beleven samen met vluchtelingen - net zoals we nu al hebben. Wij dansen gewoon door."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden