Dansfeest ontbeert het jonge talent

SANDER HISKEMULLER

Dans

Nederlandse Dansdagen Gala ** Cecilia Moisio ** Beppie Blankert **** Liat Waysbort ***

De Nederlandse Dansdagen is 'het Theaterfestival van de dans' met highlights van het afgelopen dansseizoen, aangevuld met premières en aankledende activiteiten, zoals 'expert meetings'. Feestelijk hoogtepunt is het gala 'Feest van de Nederlandse dans', waar voor deze 18de editie de 'Grote 4' van Nederland (Het Nationale Ballet, Nederlands Danstheater, Scapino Ballet en Introdans) aantraden om voor het oog van zo'n beetje de hele Nederlandse danswereld én dansliefhebster HKH prinses Beatrix, de rijkdom en hoge kwaliteit van de Nederlandse dans te vieren. Maar waar waren de kleinere gezelschappen, het jonge talent? Het danspalet is breder.

Gelukkig was er veel meer te zien. Zo biedt Dansdagen met de Prijs van de Nederlandse Dansdagen (zie kader) jonge dansmakers een kans. Cecilia Moisio viel in 2014 de eer te beurt vanwege haar eerdere schrijnend-emotionele werk, en dankzij de prijs (12.000 euro) kon ze tijdens deze Dansdagen 'Mum's the word' (Mama heeft altijd gelijk) in samenwerking met Dansmakers Amsterdam presenteren.

Het zou leuk zijn geweest als Moisio's vrucht van de proeve in een knalproductie zou hebben geresulteerd. In minimale dans en veel woorden maken twee 'moeders', door twee oudere danseressen als egocentrische, overbezorgde kenaus neergezet, de lijdzame 'dochters' het leven zuur in flodderige scènes. De sublieme vormgeving ten spijt, een melkwitte huiskamersetting die met muurprojecties in alle mogelijke sferen kan worden gehuld, begaat Moisio een grote dramaturgische vergissing: het is nooit aantrekkelijk om te kijken en te luisteren naar andermans gezemel. En dat was haar therapeutische verkenning van de moeder-dochterband wel een beetje.

Daarentegen was een ander nieuw werk, 'Gezien' Giacometti' van Beppie Blankert Dansconcerten en ensemble Nieuw Amsterdams Peil, schitterend in eenvoud, esthetiek en muzikaliteit: een gulle uitnodiging tot waarnemen van dans en muziek via de lichamen van twee dansers en vijf muzikanten op een nieuwe compositie van Elmer Schönberger waarvoor het werk van schilder/beeldhouwer Alberto Giacometti als inspiratie diende. Beppie Blankert benadert de muziek intelligent, gelaagd en toch ademt alles groot gemak. Mooie dans met tintelingen.

Een andere vrouwelijke choreograaf, Liat Waysbort, ook onder de paraplu van Dansmakers Amsterdam, kon behagen met het duet 'Please me please', alhoewel dat niet zozeer aan haar dansregie lag, als wel aan de de performers - modernedansvedettes Amy Gale (66 jaar) en Angela Linssen (60). Diepte brachten ze in hun spel met denkpatronen rond het ouder wordende lichaam: kipfiletjes onder de bovenarmen, het lijf uit het lood of strak in de swing, waardoor het 'uit de losse pols'-karakter van Wayborts danstaal het (te) nonchalante nipt oversteeg.

undefined

Zwanen voor Ann Van den Broek

Het Feest van de Nederlandse dans was ook het podium voor de uitreiking van de 'Zwanen', de 'Oscars' van de dans. Geen verrassing wie deze 18de editie met de Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie' 2015 naar huis kon gaan: Ann Van den Broek voor 'The Black Piece', een virtuoze en diepgravende verkenning van het principe van licht en donker in dans en vormgeving. En de prijzenregen hield aan voor de choreografe, ook de Dioraphte Dansprijs ging naar deze productie, vanwege de grote geschiktheid voor de internationale markt. Gezichtsbepalende danser Jorge Nozal van het Nederlands Danstheater kreeg de Zwaan 'meest indrukwekkende dansprestatie' 2015 voor zijn aandeel in het 'Thin Skin' (choreografie: Marco Goecke) van Nederlands Dans Theater. Roel Voortintholt, artistiek directeur bij Introdans, kreeg de Gouden Zwaan uitgereikt voor de bijdrage aan de Nederlandse dans die hij gedurende de ontwikkeling van zijn loopbaan als artistiek directeur heeft geleverd. Vanavond zendt de NTR op NPO2 een portret van hem uit. Loïc Perela kreeg de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015, de aanmoedigingsprijs voor jonge, veelbelovende choreografen die geen structurele subsidie ontvangen. Aan de prijs is een geldbedrag van 12.000 euro verbonden, bedoeld voor het maken van een nieuw werk dat tijdens de volgende editie van de Dansdagen in première gaat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden