Dansende soefi-film valt twee keer in de prijzen

Twee prijzen in één keer voor 'Tarikat', de hypnotiserende soefi-film van Jasmijn Schrofer (22). De studente van de Filmacademie won afgelopen maandag, tijdens de presentatie van de eindexamenfilms in het Eye Filminstituut, zowel de prijs voor beste documentaire als de prijs van de Nederlandse filmpers.

Hoe ben je bij soefisme gekomen?

"Mijn familie is een beetje spiritueel aangelegd. Ik ben ook van Aziatische afkomst, half-Chinees, en wist wel wat van taoïsme en zo. Ik zat te lezen over soefisme en kwam een quote tegen die me niet meer losliet: 'Je moet vergeten wie je bent om te komen tot wie je bent'. Ik ging nadenken over mezelf, als beginnend filmmaker, en stelde vragen als: wat zal er van mij overblijven als ik géén films maak."

Je sloot je zelfs aan bij een Soefi-groep.

"Ja, op zaterdagavond bezocht ik ceremonies van Stichting Derwisj in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer. Het gaat om extatische rituelen, gebaseerd op eeuwenoude zang en dans. Een bijeenkomst duurt wel twee uur. Na afloop ben je uitgeput, maar je hebt ook nieuwe energie, en voelt je ontspannen. Tarikat betekent het spirituele soefipad naar de waarheid, en het ritueel staat voor reiniging van het hart. Ik leerde tijdens de bijeenkomsten veel over liefde en schoonheid, en over hoe open deze mystieke tak van de islam is."

Kreeg je meteen toestemming om het ritueel te filmen?

"Nee, ze waren aanvankelijk huiverig, maar door ook met hen naar ceremonies in Istanbul en Brussel te reizen, won ik vertrouwen. Ik was op een gegeven moment zo ingeburgerd, dat ze me vroegen of ik de eed wilde afleggen en officieel wilde toetreden. Maar ik ben van huis uit neutraal en dat wilde ik ook blijven."

'Tarikat' is geen gewone documentaire, eerder een dwarrelend filmgedicht dat op het ritme van zang en dans lijkt gemaakt.

"Ja, dat was mijn insteek, een soort dansdocumentaire maken, die de ziel achter het dansende lichaam laat zien. Dat zie ik als filmmaker ook als de grootste uitdaging: gevoelens overbrengen, niet met woorden, maar met beelden en geluiden. Het is niet het geijkte pad. Tof dat dat dubbel wordt gehonoreerd."

De eindexamenfilms van de Filmacademie zijn deze week te zien in het Eye Filminstituut en de Tolhuistuin in Amsterdam, en later dit jaar op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden