Dansen met een dolfijn in de metro: hoe maak je van een stad een speeltuin?

Vijf van de zeven ideeën die de stad een speeltuin moeten maken. Beeld Watershed- Playable City (twitter)
Vijf van de zeven ideeën die de stad een speeltuin moeten maken.Beeld Watershed- Playable City (twitter)

Muziek uit een stoplicht, een bank die je uitnodigt om op te zitten. Het klinkt raar, maar het zijn twee genomineerde ideeën voor de Playable City Award, een prijs voor een ludiek technologisch hoogstandje dat mensen in de stad een lach ontlokt. Dit jaar kan worden gestemd op zeven nieuwe initiatieven.

Kick Hommes

Het concept om met kunst de stad een stuk leuker en levendiger maken, is niet nieuw. In verschillende wereldsteden wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe technieken. Zo werden bijvoorbeeld onlangs in het Iraanse Teheran billboards veranderd in werken van Picasso en worden lichtfestivals in Sydney of Amsterdam steeds door een recordaantal bezoekers bezocht.

De Playable City Award, dat 8 juni voor de derde keer wordt uitgereikt, past in dat rijtje, maar de organisatie, Watershed, wil aan hun projecten iets speels toevoegen. Door technologie toe te voegen aan de stad kan het mensen op verschillende plekken samenbrengen en, hopelijk, met een lach op het gezicht voor even onttrekken aan de dagelijkse sleur. Met andere woorden: de stad kan nog een stuk leuker.

Wat begon als een Engels feestje (en vorig jaar een hoogtepunt kende met een gigantische waterglijbaan in het centrum van Bristol) is de afgelopen twee jaar uitgegroeid in een internationaal project, aldus de organisatie. Zo'n tweehonderd whizzkids en kunstenaars uit zestig landen dienden een plan in om hun stad een stuk speelser te maken. Zeven genomineerden maken nu kans:

Urbanimals
Altijd al eens willen dansen met een dolfijn? Of willen racen tegen een konijn? Wetenschappers van het LAX Laboratory uit Polen willen op verschillende doorgaande plekken (zoals de metro) visioenen van dieren laten verschijnen, zodat de routinematige tocht naar huis een beetje leuker wordt.

Take a seat
Vriendelijke meubels die je met lichtsignalen uitnodigen om op ze plaats te nemen. Dat is het plan van de Zwitser Dan Archer, die met Led-lampjes een bank in de stad tot leven wil wekken. Vlij je jezelf neer, dan komt de bank tot leven.

Het idee van Uranimals: hoger springen dan een dolfijn. Beeld Watershed- Playable City (twitter)
Het idee van Uranimals: hoger springen dan een dolfijn.Beeld Watershed- Playable City (twitter)

Why sit when you can play
Maar waarom zitten op een bank als je ook kan staan en spelen? Volgens het Amerikaanse The Urban Conga zijn verzamelpunten in de stad van groot belang voor sociale cohesie. Als het nacht wordt, neemt de bank het commando over. Door verschillende lichtsignalen worden voorbijgangers aangespoord te dansen, te zingen en zich met elkaar te vermaken.

Puffin Jam
Stel je voor, je staat voor het stoplicht en wil een muziekje spelen om het saaie wachten wat op te fleuren. Dat kan met de Puffin Jam van het Zweedse Unsworn Industries. Met het project kunnen mensen een muziekje spelen op het stoplicht en op die manier contact leggen met wachtenden aan de overkant van de straat. Een 'publieke ijsbreker', aldus de bedenkers.

Supernatural
Nog meer muziek. Muzikale planten in Bristol dit keer, bedacht door Kevin Walker en Yuri Suzuki. Het interactieve project verandert gras, planten en andere natuurlijke grondstoffen in 'magische instrumenten' op historisch belangrijke plekken. Geluiden kunnen een toevoeging zijn om de geschiedenis te herbeleven, zeggen de uitvinders.

Whispering Clouds
Als een fysieke en ironische interpretatie van de digitale 'cloud', sporen twee 'wolken' boven de straat voorbijgangers aan om met elkaar in gesprek te gaan. Berichten die zij sturen, worden geprojecteerd in de wolk. Het ontwerp is bedacht door Tine Beach.

Lightning Conductor
Een eigen opera regisseren door met je armen het licht te sturen. Een vloeiende armbeweging voor een sensor en een lichtstraal verlicht een zelfgekozen doel met dansende kleuren. Hoe harder de beweging, hoe meer lichtvariatie. De voorbijgangers zijn zelf onderdeel van het schouwspel, in plaats van 'passief aan de zijlijn' te staan, aldus Strange Thoughts Ltd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden