Dansen is eng op kindersongfestival

Marnix Lenselink (9) uit Soest staat er een beetje ongemakkelijk bij. Hij is de eerste die een minuut van zijn liedje moet zingen voor de soundcheck, maar hij kan niet bij de standaard waarop zijn microfoon zit. Die moet eerst op kinderhoogte. Als zijn muziek eindelijk begint, stampt hij stoer met de maat mee en zingt hij enthousiast: ,,Ik ben groen, groen, hartstikke groen! Het is wel even wennen, maar wat kan ik eraan doen?''

Marnix moet deze avond het spits afbijten in de provinciale finale van het Vara Kindersongfestival. Dat doet hij met een Boudewijn de Groot-liedje uit de beste Kinderen voor Kinderen-traditie: eigenwijs en toch ook een beetje sociaal betrokken.

In theater De Lampegiet in Veenendaal staan -afgelopen zaterdag- twaalf kinderen tussen 9 en 13 jaar in de finale voor de provincie Utrecht. Ze hebben de strenge voorrondes overleefd en mogen nu voor een uitverkochte zaal strijden om een plaats in de landelijke finale in Rotterdam. Het is vier uur 'smiddags, nog drie uur te gaan voor het festival begint, maar van zenuwen is nog niet veel te merken. Geconcentreerd en oplettend wordt de soundcheck afgewerkt. Alsof ze dagelijks in een theater staan. Intussen lopen de coaches Bastiaan Winkel en Niels-Ingvar Boer heen en weer tussen de wachtende kinderen in de coulissen en de kandidaat op het podium. Af en toe wordt in het voorbijgaan iemand met zachte hand naar het op het podium geplakte witte kruisje geduwd. Dáár moet je straks staan. Gerard Pettinga (9) vindt dat maar moeilijk. Hij schuifelt al zingend steeds verder naar achteren, alsof hij het liefst zo snel mogelijk weg wil. Bastiaan duwt hem zachtjes terug.

Ze zouden allemaal best in het échte Kinderen voor Kinderen-koor willen zingen. Sommigen deden al eens auditie, maar redden het niet. Om toch tegemoet te komen aan hun wens, werd het Vara Kindersongfestival bedacht. Leen Wessels, coördinator van het Songfestival: ,,We krijgen jaarlijks stapels brieven binnen van kinderen die graag in het Kinderen voor Kinderen-koor willen. Maar dat kan alleen maar als je heel getalenteerd bent en binnen een straal van 30 kilometer rond Hilversum woont. Daarmee valt het grootste deel van Nederland af. Om die kinderen toch de kans te geven de liedjes voor een publiek te zingen, is er het songfestival. Daar kan iedereen zich voor opgeven.'' Inmiddels is het festival aan het tiende seizoen bezig en een vaste activiteit geworden. De organisatie is in handen van vrijwilligers. En kinderen melden zich massaal.

Kinderen voor Kinderen is nog steeds in, ook al is het alweer tweeëntwintig jaar geleden dat de eerste plaat uitkwam. In 1980 was het iets nieuws: liedjes van bekende componisten op een lp gezet door een koor van Gooise kinderen, en uitgebracht in de dagen rond Sinterklaas. Ondanks de beroemd geworden Gooise 'r' van het koor, mocht het uitgangspunt typisch Vara heten: solidariteit. De opbrengst ging naar een goed doel, zodat ook kinderen elders in de wereld kunnen meedelen in onze welvaart. Dat uitgangspunt is inmiddels losgelaten, maar sociaal betrokken wil Kinderen voor Kinderen nog steeds zijn. De recente cd-single 'Morgen is een droom', ook het eindlied op het Kindersongfestival, is bijvoorbeeld een actielied van Unicef.

Het is inmiddels half zes, etenstijd in De Lampegiet. Op verzoek van de festival-deelnemers heeft de catering afgezien van bami of lasagne en het gehouden bij een menu dat iedereen lust: patat met kroketten. Nog anderhalf uur te gaan voor het optreden en nu gaan bij sommigen de zenuwen opspelen.

Sara Latumahina (13) doet voor de derde keer mee, maar is nog steeds zenuwachtig, net als Solange Gersons (13). Voor beiden is het de laatste kans. Volgend jaar wordt de leeftijdsgrens verlaagd van 13 naar 12 jaar. Begeleider Niels-Ingvar Boer: ,,Soms zit er tussen de voorrondes en de provinciale finale een half jaar. Daarin kan veel gebeuren als je 13 bent. We hebben weleens meegemaakt dat iemand inmiddels in de brugklas zat en dan is zingen natuurlijk stom. Die willen dan niet meer.''

Solange, Sara en de elfjarige Nadiah Polak vinden zingen helemaal niet stom. ,,Ik vind het juist heel leuk om mee te doen. En ik wil heel graag zangeres worden'', zegt Nadiah. ,,En het maakt me helemaal niet uit op welke plaats ik eindig.'' Ze maakt zich meer zorgen over het moment waarop ze op moet treden, als een na laatste. ,,Vorig jaar deed ik ook mee en toen moest ik als eerste. Dat was heel erg.'' Ook Solange is ongerust. ,,Ik zing 'Mijn broertje' over hoe het is als je broertje geestelijk gehandicapt is. Dat is een beetje een saai liedje, dus ik weet niet hoe dat gaat lopen.''

Laura Gangemi (9) maakt zich druk over het dansje dat ze met Bastiaan en Niels-Ingvar hebben ingestudeerd voor het gezamenlijke eindlied 'Morgen is een droom'. ,,Best moeilijk.'' Als dat maar goed gaat. ,,Vooral de kruispas is eng'', zegt Lisanne Teunissen van Manen (10).

Het is half zeven, nog een half uur te gaan. In de kleedkamer spreken coach Bastiaan (eigenlijk de Vara-voorzitter van de regio Zuidwest) en Niels-Ingvar de deelnemers nog een keer toe. ,,De zaal is uitverkocht, dus jullie moeten er zíjn zo meteen. Opereer als groep, niet opeens eigen dingen gaan doen. Gaat er iets mis, geen paniek, pik de draad gewoon weer op. Jullie zijn sterren, onthoud dat.'' De deelnemers knikken. Nog vijf minuten voor de broodnodige ontspanningsoefeningen en dan gaat het gebeuren.

De zaal intussen zit stampvol. Opa, oma's, vaders, moeders en veel, heel veel broertjes en zusjes. Als presentator Henk Westbroek het Kindersongfestival voor geopend verklaart, is het een gejoel van jewelste. De jury onder aanvoering van Kinderen voor Kinderen-dirigent Majel Lustenhouwer wordt voorgesteld, en dan begint het. In een appeltjesgroen pak geeft Marnix het startschot voor het festival. ,,Ik ben groen, groen, hartstikke groen!''

Even zijn ze sterren, net als de échte Kinderen voor Kinderen. Alle twaalf zingen en dansen ze de sterren van de hemel. Voor Nadiah Polak met het liedje 'Honderd avonturen' komt alvast een stukje van haar toekomstdroom uit: zij wordt de beste van Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden