dansen boven je veertigste en familietalenten

Hulp nodig!

Dank voor uw artikel over dansen in /uit het verleden. Ik ben een jonge 70'er, mijn vrouw is Zuid-Amerikaans. Ik ben gek op Zuid-Amerikaase muziek als Bachata en zoek een tentje in Arnhem of omgeving. Ik wil nog dansen, maar het kan niet. ER IS NIETS! HELP!

Martin C. den Boer

undefined

Dansavonden in Haarlem

Sinds vorig jaar organiseer ik dansavonden in Haarlem, Alli-Dance, speciaal voor vrouwen van veertig jaar en ouder, dus iedereen boven die leeftijd is meer dan welkom! Ik doe dat specifiek voor vrouwen, omdat ik uit eigen ervaring weet dat de meeste mannen niet graag dansen. Kijk maar rond op welke dansvloer dan ook. Bovendien voel je je dan vrijer om gewoon te dansen zoals je wilt. Al kun je niet dansen, maar je houdt er wel van: hier wordt er niet op je gelet, dus je kunt lekker losgaan. De dj draait muziek van nu en van vroeger, het is een mix van alle stijlen. Je kunt ook je favoriete dansnummers aanvragen. Er wordt ook iedere keer een dansworkshop gegeven.

Voor meer informatie: alli-dance@hotmail.com

Mariella Steeman

undefined

Eigen stijl

Ik ben een 'oudere' danser (achter in de vijftig) die gelukkig wordt van dansen. En gelukkig zijn er gelegenheden (nog meer dan die in het artikel worden genoemd) waar ik me niet gegeneerd hoef te voelen als ik me uitleef op de dansvloer. Een voordeel van mijn leeftijd is dat ik me niet meer bezig hoef te houden met het onderwerp 'versieren' of 'versierd worden', en dat ik me niets hoef aan te trekken van eventuele dansrages of opgelegde dansbewegingen. In mijn jeugd heb ik een keer ruzie gekregen met andere jongeren, omdat ik me niet aan de code hield. Ik danste in mijn eentje mijn eigen dans, en niet de brave pasjes met en tegenover een jongen of meisje.

Laatst was ik op een (dans)feestje van iemand die 60 jaar werd. De dansvloer was gevuld met senioren. Een man zei na afloop dat hij voor het eerst sinds jaren weer had gedanst, en dat hij zo had genoten (en het al die jaren ook had gemist). Dus hierbij een oproep aan alle dansvloergebruikers: geef en gun de oudere dansers hun plek op de dansvloer en bedenk hoeveel plezier en ontspanning dat oplevert!

Janny Hofman

undefined

Laat die jonkies maar kijken

Hoewel in het artikel vooral Utrechtse dansgelegenheden worden benoemd, mis ik er mijn favoriete plek RASA. Komt dat omdat ik als 70-plusser andere dansvoorkeuren heb? Een paar jaar geleden besloot ik met een vriendin op zoek te gaan naar dansmogelijkheden voor ongepaarde senioren.

We vonden twee mannen die met ons op strooptocht gingen. Resultaat: ruime keus.

1. Je kunt je toeleggen op een bepaalde stijl: tango, Lindy hop, ballfolk, en je daarin bekwamen met een cursus. Daarvan word je wat zelfverzekerder en je kunt wisselen van danspartner binnen die stijl.

2. Dansmiddagen in een buurthuis met dj en platen uit de jaren vijftig tot tachtig, of dansavonden-met toegangskaart: leuk met live jazzy muziek.

Mijn summum zijn de voorstellingen in RASA, met werelddansmuziek. Bands uit de Balkan, crossover of klezmer. De dansvloer ligt open voor het podium. Daar zie ik mijn evenoude soortgenoten genieten. Het vergt een beetje durf; laat die jonkies maar kijken. Clary Staeb

undefined

Lekker los als 65-plusser

Wij houden van dansen. Geen stijldansen, maar lekker los. Maar waar kun je terecht als je 65-plusser bent? Als we vroeger in een bar spontaan gingen dansen, wilden onze kinderen meteen naar huis. We kunnen natuurlijk thuis dansen, maar dan mis je toch de ambiance. Een paar jaar geleden wezen vrienden van ons boven de veertig de weg: Swingnight in Musis Sacrum in Arnhem met vooral muziek van de jaren tachtig en ook daarna (www.swingnight.nl). Maar soms kunnen we ook nog even op een ouderwetse twist uit ons dak gaan. De meerderheid is tussen de 30 en de 50, maar wij voelen ons er helemaal thuis. Er komen stellen en vrijgezellen, maar iedereen komt om eens lekker te dansen. Je komt binnen als een 65-plusser en vertrekt met het gevoel een 40-plusser te zijn.

Tjark en Jantje Struif Bontkes

undefined

Kunnen we om drie uur beginnen?

Gisteren ben ik 65 geworden en ik dans erg graag! Jammer genoeg lukt dat buitenshuis zo weinig. Ik heb namelijk een ander leefritme dan hoort bij de dansgelegenheden. Ik sta rond zes uur op en ga rond negen uur, half tien slapen. Dat ritme wil ik zo min mogelijk verstoren.

Voor zover ik weet kun je bij Nataraj, of elders bij alternatief swingen wel of niet op blote voeten, meestal niet eerder dan 21.30 uur beginnen. Het lijkt mij heerlijk als ik om 15.00 uur kan beginnen en gewoon kan stoppen na een paar uurtjes, als ik genoeg heb van het dansen en het samenzijn met andere dansers. En heerlijk als daar mensen en kinderen van alle leeftijden bij zijn!

En wellicht komen dan de mensen die graag later willen dansen, zij nemen dan het stokje van mij over.

Trees Muijlaert

undefined

Mijn broer en ik

Het talent dat ik gemeenschappelijk had met mijn broer was orgel spelen. Hij speelde uit z'n hoofd en ik met notenschrift. Hij is een aantal jaren geleden overleden, maar had een cd-tje laten maken van zijn orgelspel. Zo hebben wij nog een levende herinnering aan hem. Wij waren de creatiefsten van het gezin.

Hij was meubelmaker en was graag met zijn handen bezig. Ik boetseer weer graag met klei en heb verschillende beelden gemaakt.

Schilderen vind ik ook leuk, daarnaast schrijf ik ook gedichten. Mijn oudste broer kan goed schaken, net zoals mijn vader dat goed kon.

Mijn vader speelde op zijn beurt ook orgel uit zijn hoofd en kon goed zingen. Zo waren er overeenkomstige en verschillende talenten binnen het gezin.

Hannie Piket-Schuller

Vorige week schreef Olaf Stomp over zijn zoektocht naar een passende dansvloer voor wie de veertig gepasseerd is. Kan dat nog, vroegen we u? En welke talenten deelt u met uw familieleden? Een selectie uit uw reacties.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden