Dansduet van de generaties

Oudere dansperformers zijn zelden te zien op podia. In 'Lichtjaren', opgevoerd tijdens de Nederlandse Dansdagen, worden ze aan jonge dansstudenten gekoppeld.

De organisatie van de Nederlandse Dansdagen signaleerde dat de oudere danser, met al zijn podiumervaring, te weinig te zien is op de Nederlandse danspodia. Ter gelegenheid van de 14de editie van het driedaagse festival in Maastricht werd choreografen daarom gevraagd een duet te maken voor een oudere dansperformer, gekoppeld aan een jonge dansstudent. De daaruit ontstane duetten worden dit festivalweekend onder de titel 'Lichtjaren' aan het publiek getoond.

Choreografe Alida Dors werkte met de jonge danseres Sofie Koning (1997), studente vooropleiding dans in Maastricht, en de oudere danseres Amy Gale (1948).

Amy Gale staat zelf nog geregeld op het toneel en bewijst daarmee dat er helemaal geen leeftijdslimiet aan dansen hoeft te zitten. Maar Gale is een uitzondering. In de meeste gevallen beleeft een danser een korte carrière, na zijn veertigste is het afgelopen. "De definitie van wat dans is", meent Gale, is nogal hardnekkig: een kunstvorm waarin virtuositeit gekoppeld wordt aan jonge lichamen. Die definitie wordt door de meeste dansgezelschappen gehanteerd en dat is jammer. Het is prachtig om naar een jonge danser te kijken die technisch tot veel in staat is. Maar techniek is niet álles waar dans om draait. "Podiumbewustzijn en zeggingskracht groeien nou eenmaal met de jaren."

De jonge danseres Sofie Koning vond het heel leerzaam om met Gale te werken aan het duet. "Op school kom ik alleen met mijn leeftijdsgenoten in aanraking en later bij een gezelschap zal dat niet anders zijn. Maar door Amy zie ik dat dans op een heel andere manier kan worden opgevat en dat het véél meer is dan een been die netjes langs het oor moet worden gestrekt. Ik heb dat al heel verfrissend ervaren."

Choreografe Alida Dors heeft vooral op de uitwisseling gefocust, het samenspel van oud en jong. Dors: "Amy heeft zo veel ervaring, en Sofie staat aan de start: hoe kun je elkaar tijdens zo'n werkproces vinden?"

Om dat te faciliteren bedacht Dors een concept waarbinnen beide danseressen op natuurlijke wijze naar elkaar zijn toegegroeid. Dors: "Het duet van heeft de vorm gekregen van een initiatie. Hoe worden nieuwe generaties voorbereid op het leven, met alle rituelen en tradities die daarbij horen? Met het doorgeven van tradities is de vraag uiteindelijk: wie leunt op wie? Dan zie je dat jong en oud elkaar gewoon nodig hebben. Dat zou de danswereld zich ter harte kunnen nemen."

De gerijpte dans van Amy en het prille enthousiasme van Sofie: de oudere en de jongere danseres nemen deze ervaring mee in hun verdere carrière. Sofie Koning: "In dit duet hebben we elkaar echt iets kunnen geven."

Het duet van Amy Gale en Sofie Koning, choreografie: Alida Dors, is onderdeel van 'Lichtjaren', tijdens de Nederlandse Dansdagen te zien in Maastricht. Het Mobiele Danshuis. Zaterdag 8 oktober om 12.30 en zondag 9 oktober om 12.00 en 13.45. Toegang is gratis. Informatie:

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden