Dans voor jong publiek wordt geen recht gedaan

Julidans
t/m 14/7 te zien op diverse locaties in Amsterdam. Info: www.julidans.nl

De jonge dansers van Crosstown Den Haag die afgelopen weekend op het podium van het Openluchttheater in het Amsterdamse Vondelpark stonden, dansen heus niet slecht. De choreografie van Cagdas Gulum, bekend als 'Caggie' van televisieprogramma 'So You Think You Can Dance', is bij momenten verrassend. Datzelfde geldt voor de jongerenvoorstelling 'Café Ed Sanders' van De Dansers, die met een liveband op het toneel een sympathieke kruising is tussen een popconcert en een dansvoorstelling.

In vergelijking met de hoogstandjes in de programmering van Julidans steekt de keuze voor de twee jeugdvoorstellingen schraal af. Dit festival laat grensverleggende dans uit alle windstreken zien, met naast talent uit Nederland toonaangevende gezelschappen als de Canadese Dave St-Pierre Company, het Spaanse La Ribot of de Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui. Maar als het om jong publiek gaat lijkt de festivalleiding die kwaliteitseisen opeens te laten vallen. Alsof jeugddans een beetje voor spek en bonen meedoet en niet meer dan een marginaal experiment in de randprogrammering kan zijn.

Dat doet geen recht aan de artistieke ontwikkeling die jeugddansgezelschappen de afgelopen periode hebben doorgemaakt. Zo zijn de twee jeugdensembles van de gezelschappen Introdans en Het Internationaal Danstheater van hoog niveau. Het eerste gezelschap geeft het repertoire van meesterchoreografen als Jiri Kylian en Hans van Manen een levendige vertaling voor jong publiek, met titels als 'Kylian4kids' of 'VANMANENMIX'. Het tweede gezelschap weet in zijn voorstellingen een heldere link te leggen tussen traditionele dansvormen uit diverse culturen en de hedendaagse dans die jongeren aanspreekt. Ook jongerengezelschappen als ISH, DOX, Danstheater Aya en Don't Hit Mama brengen verrassende producties, waarin zij streetdance vaardig combineren met moderne dans, clubdans, stijldans of elementen uit de klassieke dans. Vaak vlechten ze daar scènes uit het dagelijks leven doorheen, die op het toneel een poëtische vertaling krijgen. Deze gezelschappen leiden hun dansers deels zelf op en hebben een fijne neus voor nieuw talent dat in het gevestigde opleidingscircuit niet tot zijn recht komt.

Voor kinderen zijn er onder meer De Stilte, De Meekers, De Dansers en David Middendorp. Deze dansgezelschappen brengen meestal een fantasievolle mengeling van dans en theater, met een levendig verhaal en dansers die ook personages spelen. Vooral De Meekers hebben daarin onder leiding van choreograaf Arthur Rosenfeld, de 'Woody Allen van de dans', een eigen, humoristische stijl ontwikkeld.

Voor Julidans waren in dit jeugddanslandschap voorstellingen van hogere kwaliteit te vinden dan de twee eerder genoemde producties. Juist nu de podiumkunstgezelschappen voor de jeugd door de bezuinigingen onder grote druk staan, was het een mooi gebaar geweest om deze zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen. Wie niet beter weet zou nu kunnen denken dat de dans voor jong publiek de kinderschoenen niet is ontgroeid.

Jeugddans
Crosstown Den Haag biedt jonge dansers de kans hun talent te ontwikkelen en maakt cross-overs tussen verschillende dansvormen en theater. De meest getalenteerde dansers werken samen met professionele choreografen onder de vleugels van Korzo producties. Info: www.crosstowndh.nl

De Dansers brengen onder leiding van choreografe Wies Merkx kleurrijke dans voor diverse leeftijden. In het Utrechtse huistheater De Reuzenhal staan de deuren wijd open voor nieuwe doelgroepen. Café Ed Sanders is een nieuw initiatief voor jongeren dat dans met popmuziek combineert. Info: www.dedansers.com

Dansgroepen voor jongeren zijn ISH www.balls.nl; Danstheater Aya www.aya.nl; Theatergroep DOX www.theatergroepdox.nl en Don't Hit Mama www.donthitmama.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden