Dans over Facebook

Danstheater Aya, het grootste jongerendansgezelschap, maakt heftige, directe voorstellingen over de leefwereld van jongeren. Ook in het buitenland is de groep bekend. Onlangs wonnen ze in Duitsland de Marburger Kinder und Jugendtheaterpreis voor de voorstelling 'Eerste keer'. Vanavond gaat in jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam 'Onstuitbaar' in première. Gastchoreograaf Erik Kaiel vertelt: "Aan het begin van de voorstelling staat een reusachtige koptelefoon in de vorm van een kooi op het toneel, die laat zien dat onze moderne techniek een soort gevangenis is. Het heeft een continu effect op onszelf en onze relaties met anderen. Stel dat je die onbegrensde wolk vrienden op Facebook, Whatsapp en Twitter eens achter je zou laten?"

Hij liet zijn dansers in het diepe springen, improviseren rond ervaringen uit hun eigen leven en met onstuitbare energie fysiek contact zoeken met elkaar én zichzelf. De extreme bewegingstaal moet ook het publiek uit de comfortzone halen. "Opstaan en uit bed, opstand en verzet. Dan is de creatieve energie van jongeren niet meer te stoppen."

Ook de danstheaterproductie Harnas, in de regie van artistiek leidster Wies Bloemen, is vol testosteron. De mannelijke dansers gaan onderling de strijd aan en troeven elkaar af in behendigheid. Met moderne dans, hiphop, acrobatiek en popping meten ze hun kracht. Maar elke danser laat in een breekbare solo ook zichzelf zien, zonder harnas. Voor jongens is het een ruw feest van herkenning en voor meisjes een spannende blik in 'the no go-area': jongenszielen. Info over speeldata: www.aya.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden