Danneels verzweeg seksueel misbruik stelselmatig

De Belgische kardinaal Danneels eind 2010 tijdens de hoorzittingen van de commissie die seksueel misbruik onderzoekt in de Belgische rooms-katholieke kerk.Beeld Photo News

De Belgische kardinaal Godfried Danneels is de voorbije tientallen jaren zeker veertig keer op de hoogte gebracht van seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk in België. Danneels is met die kennis nooit naar de politie gestapt en heeft altijd gezegd verrast te zijn door de omvang van het misbruik.

Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws vandaag op basis van het gerechtelijk dossier van de zogeheten Operatie Kelk. Daarin staat onder meer dat de gevallen waarover Danneels werd ingelicht, niet alleen betrekking hadden op zijn eigen bisdom, maar op heel Vlaanderen. 'In de meeste gevallen is er sprake van teruggevonden briefwisseling tussen Danneels en de slachtoffers, hun families of nabestaanden', schrijft de krant.

Bidden voor slachtoffers
De brieven werden geschreven door families die gehoord wilden worden. Soms schreef Danneels een brief terug, waarin hij verklaarde dat hij voor de slachtoffers zou bidden. In een enkel geval plaatste de voormalige aartsbisschop een geestelijke naar een naburige gemeente.

Toen Danneels in 2010 gehoord werd door de Brusselse gerechtelijke politie, zei hij nooit op de hoogte te zijn gebracht. Hij zei toen ook dat hij alleen had kunnen optreden in zijn eigen bisdom.

Celstraf
Volgens Het Laatste Nieuws sluit het net zich ook rond twee voormalige bisschoppen die nog in leven zijn en rond de pedofiele bisschop Roger Vangheluwe. Als de kerkleiders schuldig worden bevonden, riskeren ze een celstraf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden