Dankzij zijn boek uiten docenten nu hun frustraties

Mark van der Werf: 'Als je mijn boek leest weet je hoe het niet moet, nu beschrijf ik hoe het kan.'Beeld Werry Crone

Journalist Mark van der Werf had dit jaar succes met zijn boek, waarin hij uitlegde waarom zijn overstap naar het onderwijs geen succes was. Maar hij vindt het nog altijd een mooi vak.

Vrijwel dagelijks krijgt 'Meester Mark' nog reacties van leraren, gepensioneerde schooldirecteuren of pabo-studenten. Per mail, post of via Facebook. Allemaal vinden ze zijn in september verschenen boek over zijn mislukte carrière als leerkracht 'zo herkenbaar'.

Journalist Mark van der Werf (38) raakte dit najaar een open zenuw met het boek over zijn carrièreswitch naar het onderwijs. 'Meester Mark draait door' werd een succes. Vier weken stond het in de boeken top-60, de vijfde druk ligt in de winkel. Lezers van Trouw reageerden massaal op een interview met de ex-onderwijzer. Van der Werf zag het niet aankomen, zegt hij. Zijn uitgeverij evenmin: "Na twee weken waren de boeken op, moesten ze snel bijdrukken." Inmiddels zijn er meer dan 10.000 exemplaren verkocht.

Groepsplannen
Eindelijk eens iemand die beschrijft hoe het écht is om voor de klas te staan; dat is de kern van de meeste brieven en berichten. Iemand die het misverstand uit de wereld helpt dat juffen en meesters heel veel vakantie hebben en elke dag om half vier vrij zijn. "Ze hebben heel erg het gevoel dat ze moeten opboksen tegen dat beeld", zegt Van der Werf. "Terwijl hun werk pas om kwart over drie begint, wanneer er groepsplannen moeten worden opgesteld, leerlingdossiers bijgewerkt en lessen voorbereid."

Dat zijn verhaal zo model zou staan voor de frustraties van docenten, had hij niet verwacht. "Ik werkte op een zwarte school in het centrum van Rotterdam met veel achterstandsleerlingen. Dat lijkt me toch heel anders dan voor de klas staan in Zeeland of Noordoost-Groningen. Maar ook daar lopen ze kennelijk tegen de werkdruk en de bureaucratie aan." En niet alleen beginners, ook doorgewinterde juffen, die hun baan zien als roeping, worstelen met de werkdruk en bureaucratie die het onderwijs met zich meebrengt.

Sinds het verschijnen van zijn boek mocht Van der Werf lezingen geven bij schoolbesturen, opdraven voor de radio en zelfs op de thee bij staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs. "Hij zei: leerkrachten, kom in opstand als de bureaucratie doorslaat, als je te veel tijd aan onzin kwijt bent. Je hoeft geen encyclopedieën te schrijven over je leerlingen. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar ze staan nu misschien wel wat sterker. Misschien gaat het protest nu net een stapje verder dan dat er gemopperd wordt bij het koffiezetapparaat."

Ouderwets beeld
Maar het was niet alleen het papierwerk, waardoor Van der Werf er na anderhalf jaar de brui aan gaf. Ook orde houden en huishoudelijke klusjes in de klas vielen hem zwaar. Hij was naïef geweest, zei hij in Trouw: "Ik had een ouderwets beeld van een meester die goedkeurend door het lokaal loopt terwijl de leerlingen aan het werk zijn. In werkelijkheid vlogen de scharen en gummen af en toe langs m'n oren. Om kwart over drie was ik gesloopt."

Van der Werf heeft zijn werk als (freelance)journalist weer opgepakt en werkt inmiddels aan een tweede boek 'Meester Mark vraagt door' met praktische adviezen van leraren die het hoofd wél boven water weten te houden. "Als je mijn boek leest weet je hoe het niet moet, nu beschrijf ik hoe het kan: hoe moet je orde houden, hoe snoer je scheldende ouders de mond, hoe zorg je ervoor dat je wel op tijd naar huis gaat."

Geen spijt
Voor het Algemeen Dagblad maakt hij momenteel een interviewreeks met leerkrachten en docenten. Nog steeds vindt hij het een mooi vak. "Er wordt wel gemopperd, maar van het gymnasium tot op de basisschool kom ik leraren tegen die met heel veel liefde, tijd en aandacht hun kinderen een klein beetje verder proberen te helpen. Cynische zeurkousen zijn echt in de minderheid."

Van zijn beslissing om ermee te stoppen heeft hij geen seconde spijt gehad, zegt Van der Werf desondanks. "Pas geleden gaf ik een gastles over de krant op een basisschool. Het ging best, hoor. Maar ik zag meteen dat die leerkracht het veel beter kon dan ik. Ik was blij toen het kwart over drie was."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden