'Dankzij ons is Uruzgan rustig'

Staatssecretaris Knapen in gesprek met minister Hillen, voor aanvang van het Uruzgan-debat. Midden: generaal Van Uhm. ©ANP

INTERVIEW | De Nederlandse militairen hebben in Uruzgan een 'fenomenale prestatie' geleverd, vindt Han ten Broeke (VVD). Gisteren evalueerde de Tweede Kamer de missie in Afghanistan - de grootste overzeese uitzending van Nederlandse militairen sinds de dekolonisatiestrijd in Indonesië.

Er zijn 25 soldaten gesneuveld tijdens de missie. Was dat het waard?

"We leggen met deze evaluatie natuurlijk ook verantwoording af aan de nabestaanden. Ik worstel nog steeds ten diepste met de vraag: welke offers mag een mens brengen? Maar deze mensen hebben er bewust voor gekozen om bij de krijgsmacht te gaan, wetende wat de risico's zijn.

"Politiek is er alles aan gedaan om die risico's zo klein mogelijk te maken, zonder dat de militairen hun werk niet meer goed konden doen. Uiteindelijk hebben ze fantastisch werk geleverd, dus wat dat betreft zeg ik ja, het is het waard geweest."

Wat kunnen we leren van 'Uruzgan'?

"In Nederland bestaat er een cultureel ongemak met oorlogsvoering dat we echt van ons af moeten schudden. Er is daardoor een neiging om missies anders voor te wenden dan hoe de werkelijke situatie was. Voor het vertrek naar Uruzgan was het echt wel duidelijk dat het om een vechtmissie ging, daar moet je dan naar buiten toe ook eerlijk over durven zijn."

Sinds 'Srebrenica' is de Tweede Kamer steeds nauwer betrokken bij de uitzending van Nederlandse militairen. Is dat deze missie ten goede gekomen?

"Intensieve betrokkenheid vanuit het parlement komt een missie altijd ten goede. Het probleem zit dan ook niet in de procedures, maar in de 'leunstoelgeneraals'. We moeten vanuit de Kamer niet de illusie hebben dat we overal verstand van hebben, al hebben we er meer verstand van dan veel mensen denken."

Rond het vertrek uit Uruzgan was veel te doen, het leidde tot de val van het kabinet Balkenende IV. Wat heeft het voor de Nederlandse positie binnen de Navo betekend?

"Het heeft onze reputatie bij de Navo enorm veel schade toegedaan. We hebben in Afghanistan veel gedaan, misschien wel meer dan je van ons mag verwachten. We hoeven ons dan ook nergens voor te schamen, maar moeten juist heel trots zijn. De provincie Uruzgan was een taliban-bolwerk, en nu is het relatief rustig.

"Maar juist dan moet je goed nadenken over hoe je het achterlaat. Als dat vervolgens wordt overschaduwd door partijpolitieke strubbelingen, dan wekt dat wrevel bij de bondgenoten."

Han ten Broeke.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden