Bevolkingsgroei

Dankzij migratie sterkste bevolkingsgroei sinds 2001

De Amsterdamse Kalverstraat op een drukke dag Beeld Anp
De Amsterdamse Kalverstraat op een drukke dagBeeld Anp

Werd vorig jaar nog de zeventien miljoenste inwoner van Nederland verwelkomd, inmiddels staat de teller al op 17,1 miljoen. Dat is een groei die sinds 2001 niet meer is voorgekomen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat die cijfers vandaag naar buiten bracht, gaat ervan uit dat er de eerste elf maanden van afgelopen jaar 111 duizend mensen zijn bijgekomen. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met migranten die in Nederland een verblijfsvergunning krijgen. Er kwamen ongeveer 87 duizend mensen bij doordat er zich meer mensen in Nederland vestigden dan er vertrokken.

Een groot deel daarvan bestaat uit asielmigranten, maar ook het aantal mensen uit Duitsland, België en Groot-Brittannië dat zich in Nederland vestigde nam toe. De 'natuurlijke aanwas', het aantal geboortes min het aantal sterfgevallen, bleef relatief beperkt: zo'n 24 duizend.

Grote steden in trek

Maar waar wonen al deze Nederlanders dan? Ook daar heeft het CBS vandaag cijfers over vrijgegeven. De grote steden blijven wederom in trek. Amsterdam groeit het sterkst, met zo'n vijftienduizend inwoners. Er wonen in de hoofdstad nu ruim 850 duizend mensen. Rotterdam kreeg er achtduizend inwoners bij, Den Haag en Utrecht groeiden met vierduizend inwoners. Ook hier geeft het CBS als reden dat de groei vooral aan immigratie te danken is.

Veel gezinnen vertrekken juist uit de grote steden. Vanwege de drukte, maar ook omdat de huizenprijzen te hoog worden. Zij vestigen zich vaak in kleine gemeenten in de buurt van een grote stad, waar veel nieuwbouw is bijgekomen. Het CBS noemt onder meer Blaricum, Rijswijk, Zoeterwoude, Beemster, Bloemendaal en Bunnik. Rotterdam is een uitzondering. Daar nam het aantal 'binnenlandse verhuizingen' juist toe.

In het oosten van het land neemt het inwoneraantal nog steeds af. Dat gebeurt in 83 van de 390 gemeenten. Deze liggen veelal aan de randen van Nederland en in het noordoosten, in de provincies Groningen en Drenthe. De ontvolking zet daar versterkt door, want het gebied vergrijst snel omdat alle jongeren wegtrekken.

Desondanks denkt het CBS dat de bevolkingsgroei voor heel Nederland zich door gaat zetten. Zowel door natuurlijke aanwas, als migratie. Over vijf jaar wonen er mogelijk al 17,5 miljoen mensen in Nederland, verwacht het statistiekbureau.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden