Dankzij Klein zonder straling in de trein

Door de oplaaiende politieke strijd op de rechterflank bent u hem wellicht even vergeten: Norbert Klein, leider van de Vrijzinnige Partij. De man die onder de noemer 'Fix the Basics' wil afrekenen met de huidige machthebbers.

Klein mag gerust een politieke avonturier worden genoemd. Hij was in het verleden actief namens de VVD, de Liberaal-Democratische Partij, weer de VVD en 50Plus. Daar werd hij in 2014 na een ware klucht uitgezet, waarna hij op eigen houtje doorging als Tweede Kamerlid. Het leverde hem een rol op ver in de schaduw van het echte debat.

Toen Klein vorige week woensdagavond tijdens de Algemene Beschouwingen eindelijk aan de beurt was, zei hij: "Waarom heeft een olifant rode nagels? Dan valt hij niet op in een aardbeienveld. Hebt u wel eens een olifant in een aardbeienveld zien staan? Nee, zie je wel, dat komt door die rode nagels! Dat is precies de situatie waarin dit kabinet verzeild is geraakt."

Vijf-voor-twaalf

Norbert Klein presenteerde gisteren om - geen grap - vijf voor twaalf zijn verkiezingsprogramma in perscentrum Nieuwspoort. Belangrijkste punt: iedereen heeft recht op een basisinkomen. Wat de partij verder bepleit: elke twaalf jaar een referendum over nut en noodzaak van het koningshuis. Afschaffen van de wintertijd. Draadloos internet slechts in een deel van de trein aanbieden, zodat reizigers kunnen kiezen of ze blootgesteld willen worden aan straling.

De Vrijzinnige Partij heeft vorig jaar al even mogen warmdraaien tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. De resultaten waren niet bepaald hoopgevend. Gelderland: 706 stemmen, goed voor 0,09 procent van het totaal. Utrecht: 605 stemmen, 0,12 procent. Zuid-Holland: 787 stemmen, 0,07 procent.

Klein blijft optimistisch. Hij rekent op drie Kamerzetels.

Drukte bij de kiesraad

Nu ook de Vrijzinnige Partij zich officieel heeft gemeld aan het front, is het de vraag welke partijen op 15 maart 2017 nog meer op het stemformulier zullen staan. De Kiesraad kent inmiddels een hele waslijst aan potentiële deelnemers. Wat te denken van de Partij voor alle Zaken, de Klimaatpartij en Partij over Kiezers en Rechtvaardigheid, kortweg POKER.

Een opvallende nieuwe partij is LEF ('Liberté Egalité Fraternité'), opgericht door David Pinto. Inderdaad, de man die in zijn leven al betrokken is geweest bij de PvdA, D66, Leefbaar Nederland, VVD, Amsterdam Leeft!, OPA en Voor Nederland (VNL). Aan dit avontuur kan ook Norbert Klein niet tippen.

Op de lijst van de Kiesraad staat nog steeds het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), een initiatief van Hero Brinkman. De voormalig PVV'er zit niet stil, want hij wil dit keer aan de verkiezingen meedoen met de Ondernemerspartij, waar tot maart van dit jaar ook Dirk Scheringa bij was betrokken. Maar de oud-bankdirecteur betaalde volgens Brinkman zijn contributie niet en kon vertrekken. Dat had een klant van de DSB-bank eens moeten proberen.

De kiezer zal mogelijk wat inmiddels bekende namen terugzien op het stemformulier. Piratenpartij, Partij voor Mens en Spirit, Partij van de Toekomst en Nederland Lokaal. De keuze is reuze.

Ook nog altijd ingeschreven bij de Kiesraad is de politieke partij NXD, in 2012 goed voor welgeteld 62 stemmen. Zelfs Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland (SOPN), de partij die streeft naar 'openheid over onidentificeerbare vliegende objecten', kreeg er bijna 13.000. SOPN wil de komende verkiezingen overigens meedoen onder de naam Basispartij. Belangrijk thema: invoeren van het basisinkomen. Norbert Klein kan zijn borst natmaken.

Vrijzinnig in het verleden:

Vrijzinnig-Democratische Bond

Vrijzinnig-democratische jongeren

Vrijzinnig-democratische Kamerclub

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden