Dankzij 'jubileumgeschenk' haalt Van Vlijmen drie belangrijke producties binnen

AMSTERDAM (ANP) - Het Holland Festival krijgt een eenmalige extra subsidie van 750 000 gulden voor de viering van zijn jubileum. Het geld is afkomstig van de ministeries van economische zaken, buitenlandse zaken en cultuur.

De bijdrage compenseert de jaarlijkse financiële steun van Economische zaken (750 000 gulden) die dit jaar werd beëindigd. Het vijftigste Holland Festival wordt in juni gehouden. Dankzij het 'jubileumgeschenk' kan directeur Jan van Vlijmen drie 'belangrijke, significante' producties brengen. Het gaat om een muziekstuk en een theater- en toneelvoorstelling in het Zweeds en Frans die boventiteling krijgen.

Door het wegvallen van de subsidie van Economische zaken dreigde het komende kunstevenement zijn feestelijke tintje mis te lopen, want met een uitgekleed budget durfde Van Vlijmen geen afspraken te maken. In plaats van de gevraagde subsidie van 4,2 miljoen gulden geeft het ministerie van OC & W de komende jaren 2,4 miljoen. Staatssecretaris Nuis weigerde de tijdelijke bijdrage van Economische Zaken over te nemen.

Met de eenmalige subsidie haalt Van Vlijmen 'Aus Deutschland' van Mauricio Kagel naar Amsterdam, een co-productie met onder meer de Wiener Festwochen. Ook het Prins Bernhard Fonds ondersteunt de kosten van de productie die drie keer is te horen in Theater Carré. In het Transformatorhuis zal hij de theatervoostelling 'On Malta' van choreograaf Mats Ek programmeren. Het Cultureel Centrum Amstelveen (CCA) geeft onderdak aan de voorstelling 'La maladie de la mort' van de Franse schrijfster Marguerite Duras (regie van Bob Wilson). De voorstelling produceert het Holland Festival samen met het Vidy Theater in Lausanne en het Maison de la Culture in Bobigny.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden