TaalTon den Boon

Dankzij het wuhanvirus krijgt het woord corona er een paar betekenissen bij

De uitbraak van het nieuwe coronavirus in Wuhan heeft onze taal in elk geval met het woord wuhanvirus verrijkt. Net als andere virussen die naar plaats- of streeknamen zijn genoemd, zoals marburgvirus (genoemd naar de Duitse plaats Marburg), norwalkvirus (genoemd naar de stad Norwalk in Ohio) en ebolavirus (genoemd naar de rivier Ebola in Congo), mag ook wuhanvirus met een kleine letter worden gespeld.

Gelegenheidssamenstellingen als coronacrisis, coronadoden en coronaquarantaine zijn eveneens interessant. Niet omdat ze zelf nu meteen een plaatsje in het woordenboek verdienen, maar omdat ze laten zien dat het woord corona er een paar betekenissen bij heeft gekregen.

Corona is een leenwoord uit het Latijn dat al geruime tijd in onze taal voorkomt en dat teruggaat op het Griekse woord korōnè (krans). Rond 1900 raakte corona in gebruik ter aanduiding van de buitenste atmosfeer van de zon (zichtbaar als een lichtkrans bij zonsverduistering), maar het woord raakt nu dus ook ingeburgerd als verkorting van coronavirus. Dat virus heeft zijn naam te danken aan uitstulpsels rond de uitwendige structuur die, wanneer het virus tweedimensionaal wordt afgebeeld, doen denken aan een krans of kroon.

Daarnaast is corona hard op weg courant te worden als naam van de door het coronavirus veroorzaakte ziekte. Als ziektenaam tref je corona bijvoorbeeld aan in zinnetjes als ‘Hoe merk je dat je corona hebt?’ Ook in woordgroepen als ‘uitbraak van corona’ en in samenstellingen als corona-uitbraak en coronadode kan corona zowel verwijzen naar het virus als naar de door dat virus genoemde ziekte.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden