Dankzij de perenbomen is de straat één grote familie

Buurt Gasselternijveen wint prijs Oranje Fonds met samen verzorgen van fruitbomen

REPORTAGE | ELLIS ELLENBROEK | GASSELTERNIJVEEN

Drieduizend kilo peren hadden ze vorig jaar, ondanks de vorst. Harm Martens hoopt dat de oogst in september ook weer meevalt. De bloesems van de perenbomen voor zijn huis zagen er wat minnetjes uit deze lente, na andermaal strenge vorst. "Als je maar een paar kistjes hebt, ben je met een paar dagen uitverkocht." En dat zou jammer zijn, want Harm en zijn vrouw Gerda vinden de verkoop juist de mooiste tijd van het jaar. Ze zouden ook nooit in september op vakantie gaan.

De familie Martens en andere bewoners van de Hoofdstraat Noord in Gasselternijveen zorgen samen voor een rij perenbomen. Vandaag krijgt een delegatie van de buurt op Paleis Noordeinde een Gouden Appeltje, vanwege de sociale betekenis van het perenproject.

Sinds de zorg voor de 74 bomen ongeveer twintig jaar geleden van de gemeente werd overgenomen is de Hoofdstraat een warme familie geworden. Buurvrouw Anda Vonk zet een stukje perentaart neer en zegt: "Kom hier eens op de eerste plukavond in september. Om zes uur gaan overal deuren open en komen er ladders en trappen, mandjes en kistjes tevoorschijn. Jong en oud doet mee."

Na de pluk komt er een bord bij de weg te staan met 'stoofperen te koop'. Harm en Gerda Martens treden op als verkoopcoördinatoren. Harm, voormalig autospuiter, straalt als hij erover vertelt. "Ouderen die hier vroeger gewoond hebben komen hiervoor terug. En dan komen de verhalen los. Wij hebben daar en daar gewoond, en die of die boom nog geplant. Voordat die mensen weer met een zakje peren achterop de fiets vertrekken, ben je drie kwartier verder." Gerda: "Het is een reünie."

De opbrengst van het verkochte fruit blijft in de straat. Er wordt bijvoorbeeld een bloemetje gekocht als iemand ziek is, of als er nieuwe mensen komen wonen. "Het lief-en-leed-potje", zegt Anda Vonk.

De buurt bedacht de perenbrunch, elk jaar in oktober. Ook worden recepten uitgewisseld. Perentaart, perenwijn, hete bliksem van peren in plaats van appels. Harm: "Met Kerstmis komen de ingevroren peren uit de diepvries, op een schaaltje met slagroom en een beetje advocaat. Je weet niet wat je proeft."

Het Appeltje van Oranje past mooi bij de Gouden Peer die de buurt zelf al introduceerde. Het beeldje van goudkarton wordt sinds drie jaar uitgereikt aan een bewoner van de straat. Het echtpaar Martens kreeg er een, net als buurman Bert Panneman, die aan de ziekte van Parkinson lijdt maar desondanks blijft meedoen aan de activiteiten. Ook Harco Hoiting heeft een Gouden Peer in huis. De terreinbeheerder van een golfbaan in Assen introduceerde een trekker met een hefmast en een kist eraan, om ook boven in de bomen goed te kunnen plukken.

Hoiting kwam drie jaar geleden in Gasselternijveen wonen. "Ik zag ze bezig met die peren en ik dacht: ik help maar mee. Ik vind het echt geweldig hier."

Appeltje van Oranje kleurt dit jaar groen
Groen was dit jaar het thema van het Appeltje van Oranje, de prijs die het Oranje Fonds sinds 2003 geeft aan projecten die sociale samenhang op buurtniveau bevorderen. Behalve de bewoners van de Hoofdstraat uit Gasselternijveen krijgen vandaag ook wijkboerderij Baalder uit Hardenberg en het Rotterdamse project COOLzaad een Appeltje.

Op de wijkboerderij doen verstandelijk gehandicapten en scholieren het werk. Bij COOLzaad zorgen kinderen en ouders voor de groene woonomgeving.

De prijzen - een beeldje gemaakt door koningin Beatrix en een geldbedrag van 15.000 euro - worden uitgereikt door prinses Máxima en prins Willem-Alexander.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden