Dankzij de Kanzklas tellen Maura en Kamil nu eindelijk echt mee

De schooldag begint in de Kanzklas met een kringgesprek. De kinderen hebben een eigen klas, maar gaan veel met andere scholieren om. Beeld Jean-Pierre Jans

De kinderen van de Kanzklas gingen naar dagbesteding of een speciale school, nu zitten ze op een reguliere school.

Zoals elke morgen is er eerst het kringgesprek. Sommige kinderen worden op hun stoel getild, Maura (6) botst een paar keer tegen een kast, maar rijdt haar rolstoel net zo lang heen en weer tot ze zelf een plekje heeft gevonden. Ze kan niet zien, nauwelijks praten en vaak werkt haar lijf niet mee, maar ze weet dat het vandaag vrijdag is, zo blijkt als juf Jolanda Duineveld de dagen van de week opnoemt.

Nederland kent nu twintig samen-naar-schoolklassen die kinderen met een meervoudige beperking plek bieden op een reguliere school. Een ervan is de Kanzklas in Heerhugowaard. Die bestaat al twee jaar, maar krijgt nu als eerste officiële onderwijserkenning. Nu ook voor deze leerlingen de leerplicht geldt, kan de stichting Kanz onderwijsgeld inzetten voor lesmateriaal, de leerkracht of de huur van het lokaal. Ouders hoeven dat niet meer te betalen uit het persoonsgebonden zorgbudget. Van sponsorgelden kunnen ze leuke dingen doen.

Eindelijk tellen onze kinderen echt mee, zegt initiatiefnemer, leerkracht en ouder Marieke Bol. Letterlijk, want oktober is het ijkmoment waarop scholen doorgeven hoeveel leerlingen ze hebben.

Altijd ondersteuning

De vijf leerlingen, tussen 6 en 10 jaar oud, hebben bij alles ondersteuning nodig. Ze kunnen niet even voor zichzelf werken, ook niet zelf naar de wc. Toch hebben ze een lokaal in de reguliere montessorischool. Anna (9) gymt straks mee met de middenbouw. Kinderen uit de andere groepen komen hier soms werken of voorlezen. In de pauzes spelen ze allemaal door elkaar op het plein.

Dat is wat Marieke Bol en Christiaan Kwint onder inclusie verstaan. Echt meedoen. Voor kinderen met een meervoudige beperking is de keuze vaak óf speciaal onderwijs, waar ze met een busje heen moeten, óf dagbesteding zonder onderwijzend personeel. Hun zoon Kamil (9) zat eerst op de mytylschool in Bergen, terwijl zijn oudere broer en zus gewoon in de buurt naar school konden.

Elk kind kan zich ontwikkelen, ongeacht het niveau, vinden de ouders. En de uitdagingen zijn voor hun zoon groter als hij ook contact heeft met kinderen zonder handicap, die wel goed kunnen praten. In het winkelcentrum komt hij nu schoolgenoten tegen, die hem groeten. "Kinderen kijken van nature zonder vooroordelen", zegt Bol.

Eigen klas

Toch hebben de Kanzkinderen een eigen klas. Niet elke leerkracht is goed met kinderen die veel zorg nodig hebben, en voor de leerlingen is een klas met dertig kinderen te veel gevraagd, zegt Bol. De Kanzklas gebruikt leerlijnen uit het speciaal onderwijs. Naast twee docenten zijn er twee sociaal-pedagogisch hulpverleners, haast een-op-een begeleiding.

Kwint en Bol hebben twee jaar geleden zelf het initiatief genomen voor deze klas. "We hadden het geluk dat de montessorischool ervoor openstond en het samenwerkingsverband (dat zich inzet voor passend onderwijs, red.) meewerkte." Volgens Bol zijn die verschillende budgetten voor zorg en onderwijs helemaal niet zo moeilijk te combineren als veel gemeenten en schoolbesturen denken. "Wij kunnen precies uitrekenen hoeveel uur onderwijs een kind krijgt, hoe lang het doet over fruit eten, hoeveel keer het uit de rolstoel wordt getild. Een kwestie van één keer opschrijven in een zorgplan."

Te vaak wordt er volgens Bol uitgegaan van wat kinderen met beperkingen níet kunnen. Kamil heeft een ontwikkelings- en motorische achterstand en hij lijdt aan epilepsie. Waarschijnlijk zal hij nooit spreken, weten de ouders, maar met behulp van een iPad kan hij toch communiceren. "Vroeger smeerden wij gewoon een boterham voor hem. Nu kan hij aangeven wat hij erop wil. En wie weet geeft hij over een poosje aan hoevéél. Hij is gek op cijfers."

Pas als je onderwijs aanbiedt, ontdek je wat erin zit, zeggen de ouders. Al leren ze maar begrippen als broer en zus, kunnen ze lichaamsdelen aanwijzen, of de dagen van de week onderscheiden. Bol: "Dat geeft grip op het leven en vergroot hun gevoel van eigenwaarde. We zijn er alleen nog niet achter hoe we ze het Wilhelmus moeten leren."

Er zijn meer ouders zoals Christiaan Kwint en Marieke Bol die passend onderwijs voor hun kind eisen, of zelf gaan regelen. Trouw schreef eerder dit jaar over de ouders van Kubo, die bij het College voor de Rechten van de mens eisten dat hun zoon met het syndroom van Down op een gewone school in Utrecht kon blijven. 

Marieke Stolte regelt in Culemborg een combinatie van zorg en onderwijs voor haar thuiszittende dochter met autisme.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden