Dankzij Chaeli durft Anga naar school

17-jarige Zuid-Afrikaanse krijgt in Den Haag de Internationale Kindervredesprijs van KidsRights

Het labyrint van smalle steegjes tussen de huizen en hutten van Masiphumelele, een arme buitenwijk van Kaapstad, is niet ontworpen voor rolstoelgebruikers. Een paar keer loopt de gemotoriseerde rolstoel van de zeventienjarige Chaeli Mycroft vast in het mulle zand. Een andere keer moet een buurtbewoner te hulp schieten om de zware rolstoel over een grote steen te tillen.

Chaeli is het gewend. Als voorzitter van de naar haar vernoemde Chaeli Campaign gaat ze regelmatig op pad om kinderen te bezoeken die net als zij te maken hebben met fysieke beperkingen. Vandaag is dat de zesjarige Anga Vuyokazi, een opgewekt jongetje dat met zijn moeder een tweekamer-hut bewoont in het midden van het labyrint. Door een botziekte is het linkerbeen van Anga misvormd. Op school wordt hij gepest, omdat kinderen denken dat hij vervloekt is. Ze zeggen dat hij beweegt als een slang. Enkele ouders hebben het schoolbestuur gevraagd Anga van school te verwijderen. Ze zijn bang dat zijn 'vloek' besmettelijk is.

Het zijn verhalen als deze die Chaeli motiveren om door te gaan met de organisatie die ze op negenjarige leeftijd samen met haar twee jaar oudere zus Erin en drie vriendinnetjes oprichtte. Het begon als een inzamelingsactie voor een elektrische rolstoel voor Chaeli, die door cerebrale parese haar armen en benen slechts beperkt kan gebruiken. De meisjes bleken zo succesvol in het inzamelen van geld en verwerven van steun, dat de actie uitgroeide tot een professionele hulporganisatie.

De Chaeli Campaign heeft 22 medewerkers in dienst. Jaarlijks ondersteunt de organisatie meer dan 3000 kinderen in en om Kaapstad met hulpmiddelen en therapie. Ook lobbyt de Chaeli Campaign voor gelijke behandeling van kinderen met een handicap. De dagelijkse leiding van de organisatie is in handen van Chaeli's moeder, maar niets gebeurt zonder instemming van de oprichters.

Gisteren ontving Chaeli in de Haagse Ridderzaal de Internationale Kindervredesprijs. De prijs is een initiatief van het Nederlandse KidsRights, dat opkomt voor kinderrechten en de positie van kwetsbare kinderen. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 100.000 euro. Chaeli hoopt dat de prijs haar in staat stelt elders in Zuid-Afrika activiteiten te ontwikkelen. Er is al een project gestart in buurland Zimbabwe.

"We willen mensen ervan bewust maken dat gehandicapten een belangrijke rol spelen in de samenleving", zegt Chaeli. "Vaak krijgen kinderen vanwege hun handicap geen kans om iets van hun leven te maken. Een paar jaar geleden werden wij geattendeerd op een 12-jarige, lichamelijk gehandicapte jongen die al zeven jaar zijn huis in de township Khayelitsha niet had verlaten. Dankzij onze hulp zit hij nu op school."

Chaeli is afkomstig uit een middenklasse, blanke Afrikaner familie. Dankzij de steun van haar familie en vrienden leidt zij in veel opzichten het leven van een gewone tiener en was zij in staat om haar stichting op te richten. Toch wordt ook Chaeli geconfronteerd met discriminatie. Ze is net van school veranderd omdat op de vorige school haar handicap werd gezien als een last voor de leraren en leerlingen. 'Ik heb het gevoel dat jullie vinden dat ik dankbaar moet zijn voor mijn plek op school', schreef ze bij haar vertrek in een open brief aan het schoolbestuur.

In Masiphumelele is Anga's moeder Nosiseko Mati blij met de ondersteuning van de Chaeli Campaign. "Door fysiotherapie en orthopedische schoenen kan Anga zelfstandig lopen", vertelt ze. De pesterijen zijn afgenomen nadat een medewerker van de Chaeli Campaign de ouders op school heeft uitgelegd wat de oorzaak is van de handicap. Maar het leven in de arme wijk zal een gevecht blijven voor haar zoon, vreest Nosiseko Mati: "Het Xhosa, de taal die de meeste bewoners hier spreken, kent alleen maar negatieve woorden om gehandicapten te beschrijven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden