Familiegeschiedenis

Daniëlles bet-bet-betovergrootvader dobberde twee weken op een ijsschots in de Zuiderzee

De vuurtoren Het Paard van Marken aan het Markermeer dat gedeeltelijk bedekt is met ijs.  Beeld ANP
De vuurtoren Het Paard van Marken aan het Markermeer dat gedeeltelijk bedekt is met ijs.Beeld ANP
Lukas van der Storm

Er ligt ijs op het IJsselmeer. En dat betekent dat de gedachten van Daniëlle Lattmann-Bording weer even uitgaan naar een bijzondere familiegeschiedenis. Haar bet-bet-betovergrootvader Klaas Bording dobberde in de winter van 1849 met zoons Klaas (19) en Jakob (17) twee weken lang hulpeloos rond op de Zuiderzee.

Het vissersgezin Bording uit Durgerdam trok op 13 januari met slee, netten en bijl het ijs op. De vangst was goed, maar het noodlot onverbiddelijk. De ijsvlakte waarop ze stonden, raakte los van het vasteland. Zo kwamen ze vast te zitten op een ijsschots, en werden ze speelbal van de wind. Diverse malen was er land in zicht: bij Muiden, Nijkerk, Enkhuizen en Urk. Ze zwaaiden met een vlag, maar niemand zag hen. Intussen hielden ze zich in leven met de gevangen vis en het brakke Zuiderzeewater.

Pas na twee weken werden ze door Vollenhovense vissers gered. Toch stierven Klaas senior en junior binnen een maand aan koudvuur. Jakob overleefde, maar overleed op zijn 39ste aan overmatig alcoholgebruik. De historie leverde meerdere boeken en een beeld in de haven van Vollenhove op. Ook verscheen in 2012 een documentaire waarin Daniëlle Lattmann-Bording een van de vertellers is. “Het verhaal heeft altijd een grote rol gespeeld bij ons in de familie. Als er iemand nieuw over de vloer kwam, deed mijn vader het hele verhaal uit de doeken.”

Of zij inmiddels hetzelfde doet? Op haar manier misschien. Als kunstenares maakte zij een beeld van de Durgerdamse vissers op het ijs. “Eens in de zoveel tijd komt het verhaal altijd weer ergens boven. Dat blijft bijzonder.”

Lees ook:

De oudste fluit van Nederland lag vijf eeuwen onder water

Dat er veel gefloten werd in vroeger tijden is bekend: op veel schilderijen zijn fluitspelers te zien. Maar er zijn opvallend weinig van die instrumenten bewaard gebleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden