Naschrift

Danielle Darrieux (1917-2017) was het toonbeeld van elegantie

Danielle Darrieux in 2003 in het Comédie des Champs-Elysées.Beeld AFP

Lang voor BB was er DD. Danielle Darrieux verscheen op het witte doek in 1931, toen de film nog maar net sprak. Ze zette er een punt achter in 2010, met de komedie 'Pièce montée' (Bruidstaart). Ze was toen 93. 

In de tussentijd ontwikkelde zij zich tot een actrice die geroemd wordt om haar natuurlijke elegantie: Darrieux, die nooit een theateropleiding deed, hing niet de ster uit, maar was er wel een. 'Zij speelt niet, maar is', aldus een portret dat verscheen in het magazine Le Point op haar honderdste verjaardag in april dit jaar. 'Haar spel blijft modern.'

Soortgelijke lof kreeg zij al direct na haar debuut op veertienjarige leeftijd. "Ik was ook nog gewoon een meisje", zei ze later over haar eerste stappen. "Mijn concurrenten voor die rol probeerden er uit te zien als een echte vamp."

Darrieux werd geboren in Bordeaux, maar groeide op in Parijs. Haar moeder Marie-Louise Witkowksi was een vrij bekende zangeres van klassiek repertoire. Haar vader Jean, oogarts, overleed aan een hartaanval toen Danielle zeven jaar oud was. Het gezin moest het vanaf dat moment doen met met het geld dat haar moeder verdiende met zangles geven.

Tekst loopt door onder de video.

'Licht en sprankelend als champagne'

Danielle, die cello speelde, dacht ook aan een carrière in de muziek. Tot ze hoorde dat de Oostenrijks-Amerikaanse regisseur Wilhelm Thiele een meisje nodig had. Hierop volgden talloze films, waarin haar optredens tot vervelens toe 'licht en sprankelend als champagne' werden genoemd. DD verlangde naar rollen met meer diepgang. Die kwamen later, nadat ze haar eerste echtgenoot ontmoette, de regisseur Henri Decoin met wie ze in 1935 trouwde.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog beproefde ze haar geluk in de VS met een film over een Frans model dat werk zoekt in New York. Het was een succes, maar het leven in de VS beviel Darrieux niet erg en ze keerde terug.

In bezet Frankrijk ging Darrieux films maken voor Continental, een Frans productiebedrijf dat door de nazi's was overgenomen. Precies in deze troebele periode scheidde ze van Decoin omdat ze verliefd was geworden op Porfirio Rubirosa, ambassadeur van de Dominicaanse Republiek in Parijs en een beruchte rokkenjager. Rubirosa werd - terwijl DD op een set verbleef - opgepakt omdat hij in diverse Parijse salons luidruchtig blijk had gegeven van zijn anti-Duitse gevoelens. Darrieux werd een paar weken later gevraagd naar Berlijn te reizen, voor de promotie van een film. Ze accepteerde, op voorwaarde dat zij haar geliefde zou kunnen zien die achter slot en grendel zat in het stadje Bad Nauheim. In Duitsland wist zij haar minnaar vrij te praten. Het stel trad in het huwelijk en kreeg daarna van het Vichy-bewind huisarrest in een dorp in de Alpen.

Toen er rond 1970 meer aandacht kwam voor de collaboratie in Frankrijk, werd Darrieux gedwongen haar aanwezigheid in de 'trein van de schande' die Franse acteurs en artiesten naar Duitsland bracht op te helderen. Na de oorlog kwam haar productie aarzelend op gang, maar ze maakte in de jaren vijftig haar beste werk. Haar tweede huwelijk eindigde in 1947 en Darrieux trouwde kort hierop nog een keer, met de acteur Georges Mitsinkidès die in 1991 overleed. Haar laatste liefde was een twintig jaar jongere muzikant.

In de jaren zeventig en tachtig werd het rustiger rond Darrieux. Vanaf 2000 volgde een herontdekking en maakte ze furore als knappe oma. In 2002 speelde ze in 'Huit Femmes' de moeder van Catherine Deneuve, een rol die zij vier keer vertolkte.

Danielle Darrieux werd geboren op 1 mei 1917 in Bordeaux. Ze speelde in 103 films en zo'n 30 toneelstukken in acht decennia. Op 17 oktober overleed ze in Bois-le Roi, Normandië.

In het naschrift beschrijft Trouw het leven van onlangs overleden bekende of heel gewone mensen. Lees hier meer naschriften.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden