Daniel Ropers: directeur bol.com

Welke boeken gaan er mee op vakantie?

"Een mix van fictie en non-fictie, met nadruk op het laatste. Omdat er zo ontzettend veel inspirerende en interessante boeken zijn verschenen die de wereld om ons heen duiden. Belangrijker dan ooit in deze snel individualiserende maatschappij, juist om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst van onze individuele vrijheden, rechten, en het geluk willen blijven genieten."

Dan willen we ook namen en rugnummers.

"Michael Sandel met 'Niet alles is te koop'. Over de samenhang tussen moraliteit, individualisering, democratie, en het feit dat bij cruciale thema's die ons levensgeluk bepalen het omarmen van marktwerking tot echt verkeerde uitkomsten leidt. Michael Norton: 'Happy Money: Geld uitgeven aan anderen maakt wel degelijk gelukkig'. Daniel Kahneman: 'Ons feilbare denken'. Ik heb me tijdens mijn studie verdiept in hun bevindingen, en veel van die inzichten toegepast bij het opzetten en uitbouwen van bol.com. Tommy Wieringa en Dimitri Verhulst heb ik echt bewaard voor de vakantie."

Gaat u ze allemaal uitlezen?

"Ik denk het wel, we zijn drie weken op vakantie met daarbij een lange vliegreis en een verblijf van meer dan een week in de jungle van Borneo, ik zie mezelf al helemaal zitten met mijn e-reader... Sterker nog, ik verwacht onderweg nieuwe boeken aan te schaffen, dat kan op iedere plek ter wereld, direct vanuit de e-reader."

Wanneer mag een boek met u mee?

"Hahaha, in het verleden was die afweging primair nodig vanwege de afmeting van mijn koffers, en zeker niet omdat er niet genoeg lezenswaardige boeken waren. Maar nu is die vraag eigenlijk ingehaald door het digitale lezen: als ik mijn e-reader met ingebouwde boekwinkel bij me heb, kan ik overal ter wereld de boeken kopen en binnen 20 seconden beginnen te lezen."

Papier of digitaal?

"Thuis lees ik nog steeds vaak op papier, onderweg eigenlijk altijd digitaal. Behalve als een boek niet digitaal verkrijgbaar is, maar dat komt gelukkig steeds minder vaak voor."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden