Daniël (19 jaar): Calvinisme stond me tegen

Via internet kwam Daniël (niet zijn echte naam) in contact met Cukierkorn. Het calvinisme uit zijn jeugd stond hem tegen. „Daarin is de mens niet geneigd tot enig goeds. In het jodendom is de mens zowel goed als slecht.”

Toen Daniël aangaf te willen uitkomen als jood, hield rabbijn Cukierkorn hem eerst op afstand, vertelt Daniël. „Je moet aantonen dat het menens is. Ik kreeg van hem een pakket met lesmateriaal en moest moeilijke e-mails beantwoorden, zodat hij wist dat ik oprecht was. In de synagoge moest ik de praktische kanten leren en daarvan foto’s naar de rabbi sturen.”

Daniël bekeerde zich tijdens het Europese bekeringsseminar Oberzalsberg in Berchtesgaden – een locatie met een heftig naziverleden, de plaats van Hitlers ’Adelaarsnest’. „Cukierkorn bracht een Thora-rol mee die de Poolse Holocaust had overleefd. Dat vond ik heel mooi.”

Daniël verscheen voor de Beet Dien (’huis van gerechtigheid’), twee rabbijnen en een voorzanger die hem vragen stelden ’om te testen of het in alle oprechtheid gebeurde’.

Daniël was in Nederland al besneden, dus volstond een prikje waar eens de voorhuid zat; het bloedde een beetje. Daarna was er het rituele bad, de mikwe. In een luxehotel was een bron met bergwater. „Ik werd drie keer ondergedompeld. Naakt. Ten slotte moest ik een handtekening zetten onder een Hebreeuws certificaat. Ik kon het niet helemaal lezen. Dit certificaat neem ik nu mee als ik bij een synagoge wil horen. Dan hoop ik maar dat ze het erkennen.”

In de synagoge waar Daniël zich een tijdje thuis voelde, telde de mikwe niet; hij moest opnieuw een bad nemen, want in Duitsland was het water niet koosjer geweest.

Inmiddels is Daniël naar Antwerpen verhuisd en heeft zich – nadat hij het hele ritueel uit Berchtesgaden had moeten overdoen – aangesloten bij zeer orthodoxe joden. Daniël wil niet meer met de ’liberale’ Cukierkorn worden geassocieerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden