Dance Valley

Dance Valley staat -of misschien wel: stond- bekend als een sympathiek festival. Een 'walhalla' voor dj's, altijd tevreden gasten. Zelfs EHBO'ers schijnen het een topklus te vinden. 'Relaxed, professioneel, volwassen', zo luiden de verklaringen voor die populariteit. Een klein clubje mensen, onder wie Dennis Luts, zette in 1995 voor het eerst een 'intiem feestje' met 8000 bezoekers neer in de heuvels van recreatiegebied Spaarnwoude.

Dance Valley sloeg aan, werd steeds spectaculairder, maar ook drukker. De absolute uitschieter was zaterdag, toen ruim 80000 mensen het festival bezochten. Dance is big business, getuige de vele bedrijfjes, tijdschriften, platenlabels en party-organisatoren, die vaak op ondoorzichtige wijze met elkaar verbonden zijn.

Toen omstreeks 1986 in Chicago de house ontstond, duurde het jaren voordat de muziek, via Engeland, overwaaide naar Nederland. Er kwamen gezelschappen, zoals de Soho-connection, vanuit Londen naar Amsterdam om feesten te geven. De incrowd pikte de trend op en organiseerde zelf houseparty's in loodsen, clubs of verlaten terreintjes.

De eerste, echte mega-dancefeesten waren begin jaren negentig. Op de golven van de gabberhouse werden massale happenings van de grond getild, met namen als Hellraiser en Thunderdome. Duncan Stutterheim (28), begonnen met het organiseren van examenfeesten, bouwde er zelfs een miljoenen-imperium mee op. Maar de gabberhouse raakte in verval. De 'normale' house-scene was inmiddels volwassener geworden en het massale feest werd ook uitgeprobeerd op house-liefhebbers die niet van snoeiharde hardcore hielden. Het was een goudmijn. Veel organisatoren die ooit uit idealisme of voor de kick begonnen, zien nu het geld binnenstromen. De nadelen zijn evident. Nog grotere omzetten, dus pittige entreeprijzen en bijvoorbeeld toiletkranen die onbruikbaar gemaakt zijn. De bezoeker dient zijn dorst te laven aan de bar, niet in de wc. Ook de organisatie van Dance Valley hield er strikte regels op na.

Werd aanvankelijk becijferd dat in 2002 zeker 100000 bezoekers naar Dance Valley zouden komen, inmiddels is dat bijgesteld naar 60000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden