Dan verloot je toch gewoon je villa

Loterij om woning te verkopen is illegaal, zegt toezichthouder

Win je droomhuis! Dat klinkt aanlokkelijk maar in de praktijk blijkt de verloting vooral een illegale activiteit te zijn waarbij de verloters vooral de eigen portemonnee op het oog hebben. Niet aan meedoen dus, is het advies van de Nederlandse kansspelautoriteit.

De huizenmarkt zit op slot, het verkopen van een woning is meer dan ooit een opgave en elke list die de woningverkoop kan stimuleren wordt met enthousiasme ontvangen. Niet alleen de Nederlandse, ook de Zuid-Afrikaanse huizenmarkt kent zo zijn problemen. Vandaar ook dat Arlette Boeckx en Peter de Pagter de droomvilla Mountain View in de verloting hebben gegooid. Recent mochten zij via Omroep Max nog eens hun loterij onder de aandacht brengen. Een fraai pand in het wijndomein Diemersfontijn, op de grens van Paarl en Wellington, een uurtje rijden van Kaapstad. Voor 99 euro koop je een lot via hun website. Het bedrag moet worden overgemaakt naar een notaris in Oostenrijk en eind mei is de verloting. Wie een lot koopt heeft 9998 concurrenten.

Waarom op rekening van een Oostenrijkse notaris? Heel simpel. Geen Nederlandse notaris zou hier aan meewerken. Een woningverloting is bijna overal in Europa verboden als die loterij zonder vergunning opereert. De Nederlandse kansspelautoriteit heeft voor de Zuid-Afrikaanse woning zeker geen vergunning afgegeven. De loterijwaakhond wil geen commentaar geven op de activiteit van het Vlaams-Nederlandse koppel. In dit soort gevallen wordt de initiator eerst gemaand de zaak te legaliseren, daarna volgt een onderzoek eventueel gevolgd door een boete.

De gedachte veel vliegen in een klap te slaan met een verloting van een woning is van vrij recente datum. In oktober 2012 doken de eerste berichten op over woningloterijen. Het eerste geval was een woning in Winterswijk die via een website werd verloot. Het ging om het in Costa Rica gevestigde bedrijf Teradata Ltd. Dat bedrijf was van oorsprong Brits. De kansspelautoriteit bepaalde begin dit jaar dat de constructie bewust was gekozen om de Nederlandse kansspelwet te omzeilen. Gelet op de korte duur dat de overtreding plaatsvond legde de waakhond geen boete op. Afhankelijk van de omzet van de overtreders van de kansspelwet kan een dergelijke boete in de tonnen lopen.

De grondslag voor de veroordeling en de boetes vormen de gedachte dat de huizenverloting een kansspel is. Een kansspel is aan voorwaarden verbonden. Een voorwaarde is dat 50 procent van de opbrengst naar een goed doel moet gaan. Dat goede doel mag niet in de privésfeer liggen. Ook mag het organiseren van de loterij geen commerciële activiteit zijn. Die voorwaarden hebben er tot op heden toe geleid dat aan huizenloterijen geen vergunningen zijn afgegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden