Dan verkoopt Venetië toch gewoon een schilderij?

PAULINE VALKENET

Venetië is met zijn intieme kanalen, weidse uitzichten over de lagune en deinende gondels een absolute lust voor het oog. Maar zijn begroting is niet om aan te zien: de stad zit diep in de schulden. "Nog even en we kunnen zelfs onze crèches niet meer financieren", zegt de pas gekozen burgemeester Luigi Brugnaro. Hij is dan ook op zoek naar geld om het gat van 64 miljoen euro te dichten. En Brugnaro, een ondernemer, heeft een origineel idee. Hij wil kunstwerken uit Ca' Pesaro, de plaatselijke Internationale Galerie voor Moderne Kunst, verkopen. Wat schilderijen van de hand doen en hopla, de gemeente kan het dreggen van al die kanalen weer betalen.

Zijn oog is gevallen op een schilderij van de Oostenrijker Gustav Klimt, dat de gemeente in 1910 heeft aangeschaft. 'Judith II (Salomé)', uit 1909, zou ergens tussen de 70 en 90 miljoen kunnen opbrengen. En de verkoop van 'De rabbijn van Vitebsk', dat de Fransman Marc Chagall in 1914 schilderde, zou misschien wel 30 miljoen opleveren. Brugnaro licht toe dat deze werken en kunstenaars wat hem betreft helemaal niets met zijn stad te maken hebben. Van Venetiaanse kunst blijft hij af.

Heel veel andere opties heeft Venetië misschien ook niet. Vanwege bezuinigingen stroomt er vanuit Rome steeds minder geld naar de lagunestad. De gemeente heeft al een paar paleizen aan het Canal Grande van de hand gedaan - het achttiende-eeuwse Ca' Corner della Regina werd voor 40 miljoen aan Miuccia Prada verkocht, het zestiende-eeuwse Fontegno dei Tedeschi ging voor 53 miljoen naar de Benetton Groep - en is voor de noodzakelijke opknapbeurt van de Ponte Rialto gaan bedelen bij Renzo Rosso, bekend van de Diesel spijkerbroeken. Elke keer als een burgemeester met het voorstel komt toeristen te laten betalen voor de toegang tot dit wereldberoemde openluchtmuseum, wordt dat onmiddellijk van alle kanten afgeschoten.

Ook Brugnaro's creatieve oplossing valt slecht. De minister van cultuur spreekt van 'een grap'. Kunsthistorici noemen het 'een idiotie' en vinden het 'provinciaals' van de burgemeester om te denken dat de genoemde kunstwerken niet thuishoren in 'een kosmopolitische stad als Venetië'.

Toch houdt de burgemeester vooralsnog vast aan zijn omstreden plan. Hij vindt zelfs dat andere gemeenten en de landelijke overheid - die bijzonder veel kunstwerken van onschatbare waarde bezit, maar ook een gigantische schuld van 2203 miljard euro heeft - zijn voorbeeld moeten volgen. "Het is zinloos net te doen alsof de staatsschuld niet bestaat. Als we die zouden verkleinen, zou het herstel van onze economie een stuk robuuster zijn en zouden we ons ontdoen van een verschrikkelijke ballast voor de toekomst van onze kinderen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden