De vraag vanMonic Slingerland

Dan toch maar 5G invoeren in Nederland?

Zwitserland heeft al meer dan 2000 zendmasten die het 5G-netwerk aan kunnen, maar 5G komt er voorlopig niet. Er is te weinig zekerheid dat de straling ervan niet schadelijk is voor de gezondheid. De Zwitserse gezondheidsraad adviseerde in februari daarom het netwerk nog niet in te voeren. Ook had een actiegroep geprotesteerd tegen snelle invoering zonder genoeg kennis over de gevolgen. Nu moeten de Zwitsers dus nog maar even bellen en internetten via 4G.

De opvolger ervan, 5G, is veel sneller, echt veel sneller. En het handige ervan is ook, zegt Wout Joseph, stralingsdeskundige van de Universiteit Gent, dat dit netwerk, anders dan het huidige, alleen straling uitzendt wanneer iemand echt zijn telefoon gebruikt. Bel je niet, dan is er geen straling. Dat klinkt geruststellend. Zijn opmerking staat op de Nederlands-Vlaamse populair-wetenschappelijke site Eos.

Vernielen van zendmasten

Wie heeft de wijsheid in pacht als het over 5G gaat? Net als in Zwitserland is er ook in Nederland een snel groeiende beweging die bezwaar maakt tegen snelle invoering van het communicatienetwerk. Die groep, Stop5GNL, moet overigens niet verward worden met de Facebookgroep die deze week het vernielen van zendmasten toejuichte.

In Nuenen is een noodzendmast neergezet naast de vaste zendmast die door brand vernield is. In de afgelopen twee weken stonden meerdere zendmasten in Nederland in brand. De branden zijn vermoedelijk allemaal aangestoken.Beeld ANP

Inderdaad is niet gegarandeerd dat een 5G-netwerk, met zendmasten door heel Nederland, volledig veilig is voor de gezondheid. Sterker nog, het is zeker dat sommige mensen er last van hebben. Een van hen figureerde in het artikel over 5G, dinsdag 21 april in Trouw. En dat ging dan ‘maar’ over 4G, de voorloper van het nieuwe netwerk. Gevoeligheid voor straling bestaat. Wie ermee behept is heeft klachten als hoofdpijn, slapeloosheid. Is dat dan reden om geheel af te zien van 5G? Je zou het kunnen vergelijken met gluten­allergie, of hooikoorts. Reële, meetbare klachten. De een heeft er veel last van, de ander helemaal niet.

Iets anders is de vraag of een straling als van 5G op de langere termijn bijvoorbeeld kanker zou kunnen veroorzaken. Een hersentumor misschien, omdat de telefoon aan het oor gehouden wordt.

Tot nu toe, dat wil zeggen de afgelopen twintig jaar, sinds de smartphone is ingevoerd, is dat verband niet aangetoond in onderzoeken. Maar twintig jaar is misschien te kort, zeggen onderzoekers. Om meteen maar een heel nare vergelijking te maken: het soort longkanker dat veroorzaakt wordt door het werken met asbest, ontpopt zich na minstens twintig jaar.

Honderd procent zekerheid is er niet

Genoeg gesomberd. Een 5G-netwerk is binnen enige tijd nodig om het uitdijende communicatieverkeer bij te houden. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen, zeggen ook wetenschappers die er onderzoek naar doen, dat de straling van zulke netwerken een gevaar voor de volksgezondheid oplevert. Honderd procent zekerheid is er niet als het om dit soort verschijnselen gaat. Je kunt ook beweren dat het verkeer op de weg dodelijker en gevaarlijker is dan het mobiele verkeer.

Wat vindt u: moet 5G dan maar ingevoerd worden in Nederland?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar mailto:lezers@trouw.nllezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden