Dan toch amateurs naar de eerste divisie

Principeakkoord KNVB en clubs. Licentie-eisen afgezwakt. Primeur Achilles en Katwijk.

Het was niet meer dan een utopie: amateurclubs die als kampioen van de topklasse konden promoveren naar de eerste divisie. Een onuitvoerbaar plan van de KNVB om de doorstroom van spelers van het amateurniveau naar het betaalde voetbal te bevorderen.

Dit concept lijkt toch werkelijkheid te worden. Vanaf het seizoen 2013/2014 mogen de zestien huidige ploegen van de eerste divisie - AGOVV en Veendam gingen afgelopen jaar failliet - twee amateurverenigingen verwelkomen. Twee beloftenteams moeten het totale aantal van twintig clubs completeren.

Dat staat in een principeakkoord tussen de KNVB en de clubs uit de eerste divisie. Volgens de voetbalbond slaat het hiermee twee vliegen in één klap: behalve de beoogde doorstroming van de amateurs kunnen ook jeugdteams ervaring opdoen. Na twee jaar wordt de pilot geëvalueerd.

Promoveren was voorheen geen haalbare kaart voor de amateurs, ze wílden het ook niet eens. De licentie-eisen van de voetbalbond waren simpelweg te streng. Om te mogen toetreden tot de eerste divisie moest een club een accommodatie met tenminste tweeduizend zitplaatsen hebben en de selectie zestien contractspelers tellen.

Nu is Achilles '29 uit het Brabantse Groesbeek een van de twee amateurclubs die promoveren vanuit de topklasse, de divisie die in het seizoen 2010/2011 werd ingevoerd om een brug te slaan tussen het betaald voetbal en de hoogste amateurklasse. Achilles-voorzitter Harrie Derks zegt erg blij te zijn met de aanstaande promotie. "We hadden ons vorig jaar namelijk al aangemeld bij de KNVB om in de eerste divisie te spelen. Dat is ook weer snel stopgezet omdat de licentie-eisen voor ons niet haalbaar waren. Eind april benaderde de KNVB ons weer. We zijn met ze gaan zitten en de eisen zijn één voor één sterk verzwakt. We kunnen als amateurclub nu twee jaar meedoen in de eerste divisie. Een mooie kans om nieuwe stappen te zetten."

Volgens Derks hoeft aan de accommodatie van Achilles maar weinig te veranderen. "Wat kleine dingen links en rechts." Een nieuwe tribune is niet nodig. "In plaats van tweeduizend 'zitplaatsen' moeten we nu tweeduizend 'plaatsen' hebben." Ook het team hoeft niet op de schop. Derks: "We willen de jongens uit de huidige selectie niet wegsturen. Want met hen hebben we bereikt waar we nu staan. We kunnen best veel wedstrijden gaan winnen."

De andere amateurclub die vanaf volgend seizoen waarschijnlijk in de eerste divisie speelt, is Katwijk, afgelopen seizoen algeheel amateurkampioen van Nederland. Ook Katwijk had eerder de ambitie om in de eerste divisie uit te komen, maar werd belemmerd door de 64 licentie-eisen. Die zijn volgens voorzitter Willem Guyt van tafel.

De houding van Katwijk is echter wat voorzichtiger dan de houding van Achilles. Guyt wacht eerst het definitieve voorstel van de KNVB af alvorens spelers, sponsoren en leden om hun mening te vragen.

Jong Ajax en Jong FC Twente worden genoemd als de beloftenteams die mogen meedoen. De opzet van de pilot is dat de vier nieuwe ploegen voor twee seizoenen een uitzonderingspositie hebben. Ze kunnen niet promoveren of degraderen en geen periodetitel pakken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden