Dan staan je blote borsten dus voor altijd op internet

Training moet Amsterdamse scholieren doordringen van het gevaar van sexting

"Lekkere chick is ze, man. Vraag haar eens om een foto. Van haar borsten!" Een tienerjongen laat zich een beetje opjutten. Hij heeft net een nieuw vriendinnetje. Zij, verliefd, voldoet aan het verzoek. Een paar minuten later staan de jongens samen te grinniken om de pose van het meisje.

In de gymzaal van de school, het Wellantcollege in Amsterdam-West, verroeren de ruim honderd tweedeklassers eventjes geen vin. Het had hen net zo goed kunnen overkomen. En dat besef is nou net wat Kikid, een stichting die jongerenproblematiek 'voor en door jongeren' aan de kaak stelt, wil losmaken. De vmbo-school en stadsdeel Amsterdam Nieuw-West hebben Kikid gevraagd om de tweedeklassers een week lang onder te dompelen in trainingen om hen weerbaarder te maken. Belangrijkste doel is deze week om hen te leren omgaan met de risico's van sociale media. Afdelingshoofd Ally Liefhebber: "Is zo'n foto eenmaal gemaakt, dan staat hij áltijd op internet."

Op het Wellantcollege vormt 'sexting', net als op vele andere scholen, een probleem. Liefhebber: "Het is ongrijpbaar, want wij zien het als leraar niet gebeuren zoals met het 'gewone' pesten. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week, kunnen kinderen eraan blootgesteld worden. Twee meiden die ruzie hebben, van wie de ene uit wraak een sexy foto van de ander rondstuurt via Whatsapp. Een kind dat smoorverliefd wordt en impulsief een intieme foto opstuurt naar die liefde. Het is voor school en ouders onmogelijk om daar controle op te houden. Deze foto's blijven vindbaar en kunnen later makkelijk in verkeerde handen vallen. Ook worden bijvoorbeeld regelmatig nepfoto's rondgestuurd. Verweer je daar dan maar eens tegen."

Het pesten via sociale media was voor de Kindertelefoon vorige week aanleiding tot een noodoproep. Op zich is het aantal telefoontjes niet toegenomen, zo'n 18 duizend per jaar, maar de aard van de pesterijen is wel drastisch veranderd. Vroeger waren kinderen na schooltijd thuis veilig, maar nu gaat het pesten de hele dag door. Vanachter een beeldscherm durven kinderen elkaar de ergste dingen toe te wensen.

Doodsbedreigingen", aldus de Kindertelefoon. "Soms zien kinderen daardoor het leven niet meer zitten."

Dat merken ze ook wel eens bij Kikid, vertelt oprichtster Janine de Ridder. "Nadat wij zo'n scène hebben laten spelen op een school, gaan we met de leerlingen in groepjes in gesprek. Dat doen we met 'peers', ofwel studenten maatschappelijk werk die maar net iets ouder zijn dan de leerlingen en qua achtergrond vaak wel een beetje op hen lijken. We hopen dat leerlingen dan open durven zijn over hun ervaringen. Soms kom je dan ernstige situaties tegen. Vaak weet iedereen in een klas wel wie met sexting te maken heeft gehad."

"Sexting leidt ertoe dat leerlingen flink over elkaar gaan roddelen", ziet Liefhebber. "Zo komen wij er als leraren meestal ook achter dat er een foto van een kind circuleert. Het is het verhaal rondom die foto's heen waar kinderen last van hebben. Soms durven ze niet meer naar school te komen. Wij proberen dan zo goed mogelijk te achterhalen wie die foto's in bezit heeft om deze dan te laten verwijderen. Als de roddel is weggeëbd, gaat een kind na een paar weken wel weer normaal functioneren."

Kikid- medewerkers die tijdens hun optredens op scholen ernstige situaties tegenkomen, rapporteren dat met toestemming van de leerling aan een leraar. Die kan het maatschappelijk werk inschakelen.

De Ridder: "Dat is ook de reden waarom het stadsdeel deze training sponsort: hier in West zien ze sexting als probleem waar ze maar moeilijk de vinger achter krijgen. Vaak zien scholen en zorginstellingen wel wat er aan de hand is, maar is er nog een creatieve benadering nodig om de jongeren erover te laten praten."

De Kindertelefoon juicht de weerbaarheidstrainingen toe, maar alleen als deze ook herhaald worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden