Dan richten we zelf een club op

reportage Ouders omzeilen lange wachtlijsten sportverenigingen met eigen hockeyteam

In tenue staan hockeyvriendinnen Mijntje (9), Bente ('bijna 10') en Evie (9) aan de rand van het voetbalveld. Achter hen lachende kinderstemmen en het geluid van hockeysticks tegen de bal. Een handvol trainers staat te praten. Het is vrijdagmiddag, de eerste training na de winterstop van hockeyclub UNO. Klappertandend van de kou, maar vol enthousiasme vertellen de drie over de teamuitjes en hoe lastig het is om 'niet op een kluitje te spelen'.

Dat ze tot nu toe bijna elke wedstrijd hebben verloren, maakt de vriendinnen niet uit. "De scheids is vaak partijdig", vindt Mijntje. Maar ze is allang blij dat ze kan spelen. "Ik sta al drie jaar op de wachtlijst bij andere clubs."

Hockeyclub UNO bestaat nog geen jaar. De club werd opgericht door ouders, als gevolg van de wachtlijsten in de stad. Meer dan zevenhonderd kinderen in Utrecht willen hockeyen, maar bij de bestaande vier clubs is geen plek voor hen.

Marjolein Klaassen-Hulst, moeder van drie kinderen en communicatie-adviseur bij Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit, is de drijvende kracht achter de club. Zelf is ze geen hockeyster, maar haar oudste dochter wilde graag de sport beoefenen, zoals meer kinderen uit de buurt. Ouders besloten toen om maar te gaan spelen op een kunstgrasveldje in de wijk. "Elke zaterdagochtend, een feest. Een hockeyclub oprichten was nooit het vooropgezette plan. Wij wilden onze kinderen gewoon laten spelen."

De bal ging al snel rollen. Klaassen-Hulst raakte in gesprek met bestaande hockeyclubs, de hockeybond en de gemeente. Hockeyclub Kampong stelde trainers beschikbaar en sportvereniging Hercules vond het initiatief zo sympathiek dat UNO op vrijdagmiddag op haar voetbalvelden mag spelen. Op zondag wordt er in de zondagjeugdcompetitie van de KNHB gespeeld, speciaal voor kinderen op wachtlijsten in district Midden-Nederland.

Inmiddels heeft UNO 130 leden tussen de vijf en tien jaar oud en is ook hier een wachtlijst ontstaan met meer dan negentig kinderen. "Wij willen graag een echte vereniging worden, groeien, ook thuiswedstrijden kunnen spelen en meedoen in de zaterdagcompetitie", zegt Klaassen-Hulst. "Maar daarvoor moet je als vereniging eigen hockeyvelden hebben."

Nieuwe velden aanleggen is geen optie. Daarvoor heeft de gemeente geen budget. Bovendien, zo stelt de gemeente, is in Leidsche Rijn, op 40 minuten fietsen vanaf de plek in Noordoost-Utrecht waar UNO nu speelt, net een nieuwe club opgericht.

In Oost zelf is geen ruimte. UNO zou graag gebruik maken van de velden van Olympos, het sportcentrum van de universiteit. Maar die vragen commerciële prijzen voor de veldhuur, en dat is te duur.

Jammer, vindt wethouder sport, Paulus Jansen (SP). "Het zou een mooie oplossing zijn. Nu liggen de velden van de universiteit er deels ongebruikt bij." Een andere optie ligt volgens hem in het gebruik van korfbalvelden. "We moeten samen een oplossing zoeken."

Klaassen-Hulst hoopt dat die er komt, zodat de jeugdteams kunnen doorgroeien tot de A-jeugd (16-17 jaar). "Vanuit UNO denken we vooral pragmatisch. Vorig jaar bestonden we nog niet eens en kijk eens waar we nu al staan. Het is nu eenmaal onontgonnen terrein, ouders die op deze manier zelf naar een oplossing zoeken."

Vriendinnen Mijntje, Bente en Evie hopen dat de 'missie' van hun ouders slaagt. Mijntje: "Voetbal vinden we ook leuk, maar hockey is gewoon leuker". En als er dan wel een plek vrijkomt bij de andere clubs? In koor antwoorden ze: "Wij willen hier niet meer weg".

Wachtlijsten

Utrecht kent voor diverse sporten wachtlijsten. Voor voetbal staan bijvoorbeeld zo'n 1250 kinderen op de wachtlijst. De situatie verschilt enorm per wijk, aldus wethouder sport Paulus Jansen. "Veel mensen willen in andere wijken sporten dan waar ze wonen. Vergelijk het met populaire scholen. In Oost zit alles vol, in Overvecht is plek genoeg."

Volgens Guido Davio van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond is in heel Nederland de vraag naar een plek bij hockeyclubs groter dan het aanbod. Moet er in Utrecht-Oost een nieuwe hockeyclub komen? Davio weet het niet zeker. "Vanuit de bond kijken wij naar de potentie van een vereniging. De dichtheid in Utrecht en omgeving is al groot."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden