Dan richten we toch gewoon zelf een voetbalclub op

Na Vitesse kwam onlangs ook voetbalclub ADO Den Haag in buitenlandse handen. In Nederland is nog weinig verzet, maar in Engeland richtten supporters hun eigen clubs op uit onvrede.

Op de tribune zet iemand een lied in, steeds meer mensen volgen, tot binnen een paar seconden het hele vak uit volle borst meezingt. Geen klappers, trommels of megafoons ter ondersteuning. Slechts mannenstemmen op een verder stille tribune, hoogstens ondersteund door handgeklap. Dit is het ouderwetse Engelse voetbal.

Dit is FC United of Manchester, de club die in 2005 werd opgericht door supporters van Manchester United uit protest tegen de overname van hun club door de Amerikaan Malcolm Glazer. FCUM begon op het tiende niveau en speelt sinds 2008 op het zevende niveau. Een nieuw stadion in Moston, een buurt in Manchester vlakbij Newton Heath waar Manchester United werd opgericht, moet de club door laten groeien.

FC United is een van de bekendste fan-owned clubs in Engeland en heeft vanwege de filosofie van de club ook vele sympathisanten in de rest van Europa. In een tijd waarin voetbalclubs zich steeds meer laten leiden door het grote geld en daarmee afdrijven van hun traditionele aanhang, vormen de clubs waar supporters het voor het zeggen hebben voor velen een welkome afwisseling.

FCUM heeft door de uitgifte van aandelen zo'n 2 miljoen pond binnen kunnen krijgen. Iedere aandeelhouder heeft één stem, ongeacht het aantal aandelen. Zo bepalen zij onder meer wat ze voor hun seizoenkaart betalen en hoeveel spelers mogen verdienen. De prijs van een seizoenkaart is vastgesteld op 110 pond, maar wie zich meer of minder kan veroorloven mag ook een ander bedrag overmaken.

Ook is de club maatschappelijk zeer actief met allerlei projecten in de regio voor schoolkinderen, gehandicapten en ouderen. Mede door die maatschappelijke rol mocht de club in Moston het nieuwe stadion bouwen dat dit voorjaar geopend wordt.

Eigen stadion

"Het is nu tijd om echt te gaan groeien", zegt persvoorlichter Andy Walker bij een kop oploskoffie voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Skelmersdale United in het stadion van Stalybridge Celtic, waar de club de afgelopen jaren veel thuisduels speelde. De club trekt nu gemiddeld 2.000 toeschouwers, maar hoopt dat aantal met een vaste thuisbasis midden in Manchester met zeker duizend man op te krikken - zeker als de ploeg ook nog promoveert.

"Een eigen stadion was vanaf het begin het doel. Het is geweldig dat we tien jaar geleden begonnen met niets en nu ons eigen thuis hebben. We hebben laten zien dat er een andere manier is om een voetbalclub te runnen."

Het aantal clubs dat door supporters wordt gerund is in opmars, maar blijft een marginaal verschijnsel in de kapitalistische voetbalwereld. In de Premier League is alleen Swansea City fan-owned en verder zijn er nog een paar clubs in League Two en een handvol in het amateurvoetbal. In landen als Duitsland en Zweden is met regelgeving wel gezorgd voor meer supportersinvloed. Zo blijft 51 procent van de aandelen van Duitse clubs altijd in handen van de leden van de club.

In Nederland is de invloed van de commercie niet zo immens als bij de wereldwijd populaire Premier League, maar ook de invloed van supporters binnen clubs is vaak beperkt. Bovendien laten de buitenlandse overnames van Vitesse en ADO Den Haag zien dat het ook in Nederland niet ondenkbaar is dat de kloof groeit tussen clubs en hun traditionele aanhang.

"De meeste Nederlandse clubs hebben goede relaties met hun supporters, maar de invloed is vooral informeel", zegt Niels Hilboesen, contactpersoon in Nederland van Supporters Direct, een Engelse stichting die supporters helpt om organisaties op te zetten waarmee ze invloed kunnen verwerven in hun club. "Supporters praten mee, maar uiteindelijk beslist de club. In Nederland zijn we met kaartprijzen en commercie nog niet zo doorgeslagen als in Engeland, maar qua organisatie van supporters lopen we wel achter. Dat moet snel verbeteren, anders zijn we straks te laat."

Waar veel Engelse supporters zich verenigen in een trust is een stichting de Nederlandse rechtsvorm die daar het meest bij in de buurt komt. "Een stichting is juridisch sterker dan een vereniging, waarin de meeste supporters nu georganiseerd zijn", zegt Hilboesen. "Fan-owned betekent eigenlijk dat supporters met aandelen of vertegenwoordiging in het bestuur beslissingsbevoegdheid hebben binnen een club. Omdat het Engelse model volgens de Nederlandse wetten en regels niet zo makkelijk te kopiëren is, richten we ons hier op een stichting als overkoepelend orgaan voor alle bestaande supportersgroepen. Die stichting vertegenwoordigt dan alle supporters, maar houdt zich uitsluitend bezig met bestuurlijke zaken. De verschillende verenigingen blijven dan gewoon hun eigen dingen regelen."

Het zogenoemde gouden aandeel - dat wat nooit veranderd mag worden - is iets wat in Nederland al wel door vrij veel clubs is vastgelegd in samenspraak met de aanhang. Hieronder vallen vaak clubkleuren, logo, naam, speelstad en eventueel een basisontwerp van het shirt. Ook Vitesse en ADO Den Haag hebben dit gedaan, waardoor de fans daar niet bang hoeven te zijn dat die essentiële eigenschappen van hun club veranderen - zoals de Maleisische eigenaar van Cardiff City het shirt tijdelijk rood maakte en een Egyptenaar bij Hull City de club nog altijd Tigers wil noemen met oog op de Aziatische markt.

Toch druist de recente overname van ADO Den Haag door het Chinese United Vansen in tegen alle principes van Supporters Direct. In Den Haag is er nauwelijks verzet tegen de overname van de eens rauwe volksclub. Hilboesen: "De meeste supporters kijken alleen naar de korte termijn. Die willen lekker Europees voetbal spelen, maar wat is dat waard als je identiteit verdwijnt? Bovendien is het nog maar afwachten of zo'n buitenlandse eigenaar betrouwbaar is en de club niet na een paar jaar met grote schulden achterlaat."

Het Londense Wimbledon FC was zo'n club die te maken kreeg met buitenlandse eigenaren die heel andere plannen hadden met de club dan de aanhang. De Noorse eigenaren verhuisden de club naar 'new town' Milton Keynes, het Almere van Engeland, op ruim een uur rijden ten noorden van Londen. Daar zou de in financiële problemen verkerende club meer potentie hebben dan in het van voetbalclubs vergeven Londen.

De aanhang was woest en richtte in 2002 een eigen club op: AFC Wimbledon. Begonnen op het negende niveau promoveerde de ploeg in 2011 naar League Two, waarmee Wimbledon terug was in het betaald voetbal. De club speelt momenteel iets verderop in Kingston upon Thames en hoopt in 2017 een nieuw stadion met 11.000 plaatsen te bouwen in Merton, de oorspronkelijke thuisbasis van de club.

AFC Wimbledon kent ongeveer dertig senioren- en jeugdelftallen, heeft meerdere prijzen in de wacht gesleept voor het beleid, heeft haar eigen stadion dat gemiddeld 4000 fans trekt, is financieel volledig gezond en diepgeworteld in de gemeenschap in Zuid-West Londen.

Ondanks het succesverhaal van zijn club kan voorzitter Erik Samuelson zich niet voorstellen dat fan-owned clubs uiteindelijk de standaard worden. "Zeker in de Premier League is het bijna onmogelijk om aandelen te kopen", zegt hij in het stadion dat wordt gedeeld met amateurclub Kingstonian FC. "Eén of twee miljoen euro gaat nog wel, maar supporters kunnen moeilijk honderd miljoen inzamelen om een eigenaar uit te kopen. Er zullen ook altijd genoeg mensen zijn om de stadions in de Premier League te vullen, dus er is voor clubs geen noodzaak om te veranderen. Daarnaast is het voor supporters niet makkelijk om een professionele organisatie op poten te zetten."

De politiek begint de problemen in het huidige, voor velen onbetaalbare voetbal inmiddels te erkennen. De Labour-partij stelde onlangs voor om clubs te verplichten twee supporters in het bestuur op te nemen. Samuelson vindt het een sympathiek idee, maar vreest dat veel clubs er niet op zitten te wachten.

Ook The Guardian-journalist David Conn ziet het voetbal niet zo snel veranderen, al ervaart hij tegenwoordig wel meer bewustzijn voor de huidige problemen dan toen hij in 2005 het boek 'The Beautiful Game?' schreef over de vercommercialisering van het Engelse voetbal.

Met name omdat de kaartprijzen fors zijn gestegen heeft de rumoerige, gepassioneerde arbeidersklasse op de tribunes plaatsgemaakt voor een kapitaalkrachtiger en gezapiger publiek. Zeker omdat ook de staantribunes verdwenen, werd de sfeer in veel stadions steriel. Conn ziet het ook bij zijn eigen club, Manchester City.

"City is niet meer de club waar ik mee opgroeide", zegt Conn over de club die werd overgenomen door een Arabische sjeik en verkaste van het midden in een woonwijk gelegen stadion Maine Road naar een modern onderkomen te midden van parkeerplaatsen en beton. "In 1990 kostte een kaartje 4,50 pond. Nu is het goedkoopste ticket 48 pond. Je moet echt een goed inkomen hebben om een seizoenkaart te kunnen nemen, terwijl voetbal oorspronkelijk 'the people's game' was. Zelfs in de lagere divisies zijn kaarten verschrikkelijk duur. De gemiddelde leeftijd in het stadion is nu vijftig jaar, terwijl dat ooit twintig was."

De 'breakaway' van de Premier League in 1992 is het punt waarop het volgens Conn is misgegaan. "De vorming van de Premier League ging in tegen de cultuur en traditie van het voetbal, dat toegankelijk was voor iedereen. De clubs braken weg uit de traditionele competitie-opzet, waar de inkomsten gelijkmatiger werden verdeeld om de competitie spannend te houden. De topclubs wilden hun inkomsten zelf houden.

"De sport is daarmee gegijzeld door een strikt kapitalistische, zakelijke koers die er puur op gericht is om zoveel mogelijk geld te verdienen en geen aandacht geeft aan de sport, de supporters of de maatschappij. Het is een 'greed is good-league' geworden waarbij hebzucht de loyaliteit van fans uitbuit. In plaats van supporters te bedanken voor hun steun moeten ze alleen maar meer gaan betalen."

Betaalbaar en gezellig

Op de staantribune in Stalybrige staan de supporters die daar niet meer aan meewerken. 'Won't pay Glazer or work for Sky' zingen de fans van FCUM, verwijzend naar de tv-zender die topclubs op de meest uiteenlopende aanvangstijden laat spelen. En, op de melodie van The Pogues' 'Dirty Old Town': This is our club/Belongs to you and me/We're United, United FC/We may never go up/But we'll never feel down/When we get our own ground.

Uitgeknepen worden door je eigen club, keer op keer bedrogen worden door het bestuur. En dan nu een eigen club, betaalbaar en gezellig, staand met je maten bij elkaar. Toch nog gewonnen, van de verstikkende commercie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden