Dan Que merkt niets van mooie beloften Vietnam

Amnesty International dringt er bij de Vietnamese regering op aan mensen als Nguyen Dan Que vrij te laten. Iedereen die de mensenrechtenorganisatie daarin wil steunen, kan brieven in het Engels sturen naar The Minister of Foreign Affairs, Dien Bien Phu Street, Ha Noi, Socialist Republic of Vietnam.

Het enige wat Dan Que - voor zover bekend - op zijn geweten heeft, is dat hij kritiek heeft geuit op de regering. Sinds de totstandkoming van de Socialistische Republiek Vietnam in 1976 geldt zoiets daar als een misdaad. Nguyen Dan Que is een van de oprichters van een politieke groepering die in mei 1990 via een petitie de regering opriep tot invoering van een meerpartijenstelsel. Dan Que en zijn medestanders pleitten voor politieke, sociale en economische hervormingen in Vietnam. Het land verkeerde ook toen al in een economische crisis en de mensenrechten werden met voeten getreden. Maar het regime van de toenmalige communistische partijleider Nguyen Van Linh wilde ten koste van alles het marxistischleninistische stelsel handhaven. Politieke tegenstanders die een 'gevaar voor het land' betekenden moesten uit de weg worden geruimd. Ook degenen die zich 'schuldig' maakten aan religieuze activiteiten, belandden voor jaren in de cel.

Maar Dan Que kon zich niet bij deze mensonwaardige situatie neerleggen. In januari 1990 werd hij als eerste in Vietnam lid van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

In juni dat jaar werd de arts gearresteerd wegens 'het deelnemen aan activiteiten die tot doel hebben de regering omver te werpen'. Of een brief van Amnesty International of zijn lidmaatschap van de organisatie misschien een reden voor de arrestie was, willen de Vietnamese autoriteiten niet zeggen.

Tot voor kort leefde Dan Que in gevangenschap zonder enig idee te hebben of hij was aangeklaagd dan wel berecht. Nu weet de Vietnamees in elk geval waar hij aan toe is.

Het is niet de eerste keer dat hij om politieke redenen achter de tralies zit. Van 1978 tot 1988 zat hij een straf uit wegens 'opstand tegen de regering'. Als directeur van een ziekenhuis in Ho Chi Minh-stad had hij het regeringsbeleid inzake de gezondheidszorg bekritiseerd. Kans om zich in een gerechtelijke procedure te verdedigen heeft hij nooit gehad.

Naar aanleiding van de internationale protesten tegen haar schending van de mensenrechten, heeft de Vietnamese regering twee jaar geleden beterschap beloofd. Ze liet Amnesty International weten een reeks maatregelen te hebben getroffen 'die erop zijn gericht de voordelen van de mensenrechten en fundamentele vrijheden beter te beschermen'. Zo beloofde ze de meeste arrestanten die naar 'heropvoedingskampen' waren gestuurd, vrij te laten. Binnen het rechtssysteem zou ruimte worden geschapen voor openbare berechting. Ook degenen die verantwoordelijk waren voor mishandeling van gevangenen zouden worden berecht. Volgens Amnesty International is er tot nu toe weinig waar gemaakt van deze beloften.

De tragiek van Nguyen Dan Que is hiervan een voorbeeld. Een ander voorbeeld is de dichter Chi Thien. Medio vorig jaar werd bekend dat hij al twaalf jaar gevangen zat wegens het doorspelen van een manuscript naar het buitenland. Een eerlijke procedure is er nooit geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden