Dan maar juichen voor de buurman

Het is etenstijd in Braga. Althans, voor jongens van de gestampte pot, verdwaald in Noord-Portugal waar de speeltuinen pas vollopen als de zon allang is gaan slapen en de vis eigenlijk pas wordt opgediend als Nederlandse kinderen allang slapen.

De baas van het restaurant is blij met de klandizie die net de openingswedstrijd in Porto heeft bijgewoond. Hij heeft tv gekeken en zich verschrikkelijk geërgerd. Rui Costa: nao (nee). Luis Figo en bondscoach Scolari: exit. De baas is boos. Hem was, net als al die andere tien miljoen Portugezen, een mooi toernooi beloofd.

Portugal is een arm land vol problemen, vol schandalen. Er is onlangs een pedofilie-netwerk van politici en andere vips opgerold. En in volkssport nummer 1 is er een grootscheeps onderzoek naar omgekochte scheidsrechters en corrupte bestuurders.

Het EK moet de Portugezen iets van hun trots teruggeven. De minister-president heeft het volk gevraagd achter de ploeg te gaan staan, het hele toernooi de groen-gele vlag uit de ramen te laten wapperen. Er is gehoor aan gegeven. Op grote schaal.

Maar al snel na het krijgshaftige volkslied ('Te wapen, te wapen, om te vechten voor het vaderland') blijkt het met de strijdlust van de Portugese voetballers slecht gesteld. De fans in het prachtige Estadio Dragão zijn stil, in het restaurant in Braga is gevloekt. De baas is boos en is blij dat-ie iets mag inschenken. Als afleiding na de afknapper. Dan Spanje maar, zucht hij. Even later scoort Valeron. Hij juicht voor de grote, rijkere buurman. Zonder afgunst, zonder haat, zonder nijd. Portugal heeft veel problemen, maar geen vijand aan de andere kant van de grens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden