Weblog

Dan maar een eigen energiebedrijf...

Zo groot als deze zonneweide, 260 'voetbalvelden' vol zonnepanelen bij het vliegveld Finowfurt bij Berlijn, zal het zonneveld van Bergen Energie wel nooit worden. Beeld epa
Zo groot als deze zonneweide, 260 'voetbalvelden' vol zonnepanelen bij het vliegveld Finowfurt bij Berlijn, zal het zonneveld van Bergen Energie wel nooit worden.Beeld epa

Het gehannes met foute energienota's ook zo zat? Of is de energie die u kunt krijgen u niet groen genoeg? Of stoort het u dat een deel van uw energiegeld gaat naar vette bonussen van buitenlandse bobo's? Doe als ik: begin uw eigen energiebedrijf.

Het afgelopen jaar heeft op energiegebied bij mij vooral in het teken gestaan van twee zaken: ik kreeg zonnepanelen op mijn dak en ik kreeg voortdurend verkeerde rekeningen van mijn energiebedrijf Eneco. Na ruim acht maanden is dat misschien nu net opgelost, al begrijp ik nog niets van mijn 'finale' rekening. Daarover dus binnenkort wat meer.
Je kunt bij rekeningkwesties een paar dingen doen. Je er bij neerleggen (daar ben ik te koppig voor), de zaak langzaam maar zeker opgelost zien te krijgen (ben ik vasthoudend genoeg voor), de zaak aankaarten bij de politiek (gaat nog gebeuren), of zeggen: bekijk het allemaal maar, ik ga voor mezelf beginnen! (Eerlijk gezegd heb ik nog een vijfde idee achter de hand, maar daar kom ik later hoop ik uitgebreid op terug.)

Drie maanden geleden liet ik al wat doorschemeren: ik ben betrokken bij Bergen Energie. Dat moet een lokaal energiebedrijf worden voor de inwoners van de gemeente Bergen (Noord-Holland). Je hebt hebt het dan over een tiental dorpskernen, waaronder Bergen, de drie Egmonden en Schoorl.
De bedoeling is dat we zo veel mogelijk onze eigen energie gaan opwekken om die dan aan de eigen bevolking te leveren. Je kunt bijvoorbeeld een weiland vol zetten met zonnepanelen, zoals vliegveld Weeze deed. Je begint met een betaalbaar aantal panelen; naarmate zich meer klanten melden, breid je de zaak uit. Of je gaat zelf groen gas maken uit organisch materiaal. En als er een goeie plek op land voor te vinden is (we hebben goede hoop) zet Bergen Energie ook een grote eigen windmolen neer.

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik niet een van de 'trekkers' van het initiatief ben. Verre van dat. Mijn werk verhindert me maar al te vaak om mee te vergaderen, om maar eens iets simpels te noemen. Dus ben ik dankbaar dat een tiental anderen zich wel fanatiek inspant.
Ook zij hoeven het wiel echter niet helemaal opnieuw uit te vinden. Er zijn al diverse initiatieven voor lokale energiebedrijven in Nederland, en die bundelen hun kennis weer in onder meer E-decentraal. Bovendien wil de gemeente Bergen ook de duurzame weg op, en wordt er in de regio al overleg gevoerd over het oprichten van een regionaal duurzaam energiebedrijf.
De steun daarvoor komt soms uit onverwachte hoek. Alkmaar is een grote huisvuilverbrandingsoven rijk: HVC. Dit bedrijf levert de vrijkomende energie als warmte en stroom aan de omgeving en wil nog sterker een duurzaam energiebedrijf worden. Daarnaast zit er veel kennis bij ECN in Petten, dat ooit werd opgericht om onderzoek te doen naar kernenergie maar al vele jaren als Energiecentrum Nederland onderzoek doet naar allerhande (duurzame) energievormen.
Heel sterk gericht op lokale energiebedrijven is verder Trianel, dat in Duitsland is begonnen om kleinschalige duurzame energieleveranciers te ondersteunen en inmiddels de Nederlandse grens is overgestoken.
En niet op de laatste plaats zijn er dus al talrijke initiatieven in Nederland die net als Bergen Energie in de startblokken staan of zelfs al wat verder zijn in hun ontwikkeling. Daar kunnen we dus veel van leren.
Er is kortom al heel wat kennis en ondersteuning voor wie een plaatselijk energiebedrijf wil beginnen. En het zijn ook niet de minsten die zulke ondersteuning bieden. Zie bijvoorbeeld hieronder wat Herman Wijffels, een van Nederlands bekendste duurzaamheids-voorvechters, daarover te melden heeft.
Als ik dus zeg: 'Doe als ik, begin uw eigen energiebedrijf', dan is dat geen luchtfietserij van een gekke Henkie. Het kan! Ik zal u in dit nieuwe jaar geregeld op de hoogte brengen van de vorderingen van Bergen Energie.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden