Dan liever samen de lucht in

Eisinga Planetarium, Eise Eisingastraat 3 Franeker. 05170-93070. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00-12.30 en 13.30-17, zondagmiddag 13-17 uur (vanaf 1 mei ook op maandag open).

CHRISTEL PIEPER

De expositie toont de bezoeker een lange rij vitrines waarin foto's, voorwerpen en toelichtende teksten te vinden zijn. Zo op het eerste gezicht niets bijzonders, pas de toelichting van conservator Henk Nieuwenhuis wekt al die dode voorwerpen tot leven. Die toelichting kan elke bezoeker van het planetarium dan ook verwachten. Nieuwenhuis dankt zijn kennis aan een jarenlange interesse voor de ruimte en alles wat daarbij hoort. “Als jongen had ik veel belangstelling voor het heelal. Dat heeft te maken met fantasie, maar science fiction boekjes zijn niet aan mij besteed. Ik wil echt op een soort wetenschappelijke basis meer weten over dat vreemde gebied boven ons.” Sinds 1959 correspondeert de conservator met bekende Amerikaanse en Russische astronauten. “Ik zette gewoon een naam van de astronaut en NASA, Houston op de envelop en dan kwam hij wel aan. Die mensen schreven dan echt terug. Op de een of andere manier willen ze toch aan het publiek laten zien wat er allemaal met de investeringen gebeurt. Ook ben ik een keer op bezoek geweest bij de Russische kosmonauten in Kazachstan.”

Door de contacten die Nieuwenhuis in de loop van de jaren opbouwde, heeft hij ook veel materiaal over de ruimte en de ruimtevaart verzameld. Veel daarvan is terug te vinden op de tentoonstelling. Foto's tonen hoe in de ruimtevaartuigen geleefd wordt. “Gewichtloosheid is natuurlijk het eerste waar de kosmonauten mee te maken krijgen. Er is net weer een Rus naar beneden gekomen die zo'n vierhonderd dagen in het MIR-station gezeten heeft. Die man is vijf centimeter gegroeid. Het gebrek aan zwaartekracht zorgt ervoor dat de beenderen van het lichaam geen druk hebben en dan iets gaan groeien. Toch krimpt hij weer nu de man terug is op aarde.” Van het gebrek aan zwaartekracht profiteren de medische wetenschap en de computerindustrie. Vloeibaar materiaal kan perfect rond worden, wat bij zeer fijne computerapparatuur een voordeel is. Ook kunnen allerlei chemische stoffen in de ruimte gemengd worden terwijl dat op aarde niet kan. Daardoor zijn er al verschillende nieuwe medicijnen op de markt gebracht.

Henk Nieuwenhuis meent dat deze samenwerking van de Russen en de Amerikanen van cruciaal belang is. “Het MIR-station van de Russen is bijna versleten, het is nog maar de vraag of dat 1997 haalt, want dan moet de ultieme samenwerking van beide landen tot stand worden gebracht. Dan wordt namelijk het internationale permanente ruimtestation geopend, het Space Station Alpha.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden