Dan liever de lucht in

Luchtvaartthemapark Aviodrome is een nieuw leven begonnen. Gezinnen kunnen er nu een hele dag doorbrengen - een paar uur zou zonde zijn.

TEKST HESTER OTTER

Net voor Kerst viel het doek voor het Nationaal Luchtvaartthemapark Aviodrome. Het personeel stond op straat en ook de driehonderd vrijwilligers van het themapark in Lelystad hoefden niet meer terug te komen. Amper een half jaar later is de situatie totaal anders: door de overname van Libéma maakt Aviodrome een doorstart.

Snel zijn de oude paradepaardjes - de grootste collectie Fokker-vliegtuigen ter wereld - glimmend gepoetst voor de opening. Een oude verkeersleiderstoren, met zicht op luchthaven Lelystad, is opgeknapt. Voor de kinderen is een groot speeltoestel neergezet, dat op een leuke manier de route van de kofferafhandeling op Schiphol laat zien, compleet met slurf en draaibanen, klimrek en glijbaan.

Dat is niet zonder reden. Om de toekomst zeker te stellen, moet het aantal bezoekers omhoog. Aviodrome richt zich nu ook op gezinnen die niet een paar uurtjes, maar een hele dag blijven. Maar wie het luchtvaartpark alleen kiest als leuk kinderuitje, doet Aviodrome (en zichzelf) tekort. Mooier kan de geschiedenis van de luchtvaart niet worden geïllustreerd dan aan de hand van honderd historische vliegtuigen op het themapark. Meer dan zestig zijn zichtbaar voor het publiek tentoongesteld in het museum, de hangar en buiten op het terrein. "We hebben de Fokker F7, waarmee de KLM naar Indië vloog in de jaren twintig", vertelt Raymond Oostergo, verantwoordelijk voor de collectie. "Het is een basisvliegtuig met een staalbuizen frame waarover doek is gespannen. Dat doek werd bewerkt met lagen lak, waardoor de buitenkant hard werd. De mensen die in deze Fokker zaten, konden de raampjes open doen tijdens de vlucht. Soms staken ze hun handen naar buiten, net zoals kinderen doen wanneer het autoraam open is."

Verschillende anekdotes zijn opgetekend. Zo zouden passagiers eens aan de stuurkabel hebben gerukt, waarna het vliegtuig een bocht maakte. De piloot vroeg z'n passagiers beleefd of ze dat niet meer wilden doen. "Ook zou de directeur van KLM bij wind tegen eens hebben gezegd dat de piloot maar boven de spoorlijn moest gaan vliegen. Dan zouden de mensen in het vliegtuig niet zien dat de trein sneller was." In Aviodrome staat ook het derde vliegtuig van vliegtuigbouwer Anthony Fokker, de Fokker Spin uit 1913, nadat zijn zakenpartner de twee eerdere exemplaren onherstelbaar had beschadigd. Met deze Spin vloog Fokker om de Haarlemse St. Bavo. "We hebben het eerste Fokker passagiersvliegtuig van KLM uit de jaren twintig", zegt Oostergo. "Maar je vindt hier ook de Boeing 747, die mensen van dichtbij kunnen bekijken; van de cockpit, het vrachtruim tot het landingsgestel. In deze Boeing kun je de businessklasstoel uitproberen. Op Schiphol mag je nooit op het platform lopen. Maar hier kun je rustig onder het vliegtuig doorlopen om te zien hoe groot de machine is."

Op het terrein is een replica gebouwd van het stationsgebouw van Schiphol dat in 1928 werd gebruikt voor de Olympische Spelen. Tijdens speciale themadagen vliegen vliegtuigen uit de jaren dertig, het personeel draagt dan kostuums uit die periode.

"Zulke details nemen je terug in de tijd", weet Oostergo. Deze themadagen trekken de meeste bezoekers. Maar door elke dag iets bijzonders te bieden, hoopt Aviodrome het tij definitief gekeerd te hebben. Kinderen kunnen zes dagen per week in de radiokamer het morse-alfabet leren. Elk moment wordt gesleuteld aan oude toestellen. En wie genoeg heeft van de radiokamer, het speeltoestel of het vliegtuigspotten, kan kiezen voor een vlucht in een historisch toestel. Tussen de honderd en tweehonderd euro kost een vlucht met onder andere de Catalina, een watervliegtuig of de Cessna, een oud model sportvliegtuig. Het mes snijdt aan twee kanten: een vlucht in een historisch toestel is een belevenis om nooit te vergeten. En het publiek pikt een graantje mee door met de neus op de start en de landing te zitten.

Aviodrome, Pelikaanweg 50 in Lelystad. Meer informatie: tel. 0320 289 842 en www.aviodrome.nl

Heropening
Vorige week, op 28 april, heropende Libéma - exploitant van onder meer Safaripark Beekse Bergen, de Brabanthallen in Den Bosch, Autotron Rosmalen, het Stripmuseum in Groningen en Omnisport in Apeldoorn - het vernieuwde luchtvaartthemapark Aviodrome.

Bezoekers kunnen een dagje Aviodrome zo duur maken als ze willen. Een kaartje voor volwassenen kost 15,75 euro, voor kinderen tussen 3 en 11 jaar kost het 13,25 euro. Met een Museumjaarkaart is de toegang gratis.

Het park is behalve op maandag elke dag open van tien tot vijf uur. In schoolvakanties kunnen bezoekers ook op maandagen terecht - bekijk de site om zeker te weten om welke maandagen het gaat. Ook op feestdagen kunnen bezoekers terecht, behalve met de kersdagen en op 1 januari.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden