'Dan heb ik in ieder geval alles geprobeerd'

Ze heeft een agressieve vorm van MS, maar blijft vechten tegen de slopende ziekte.

JENNY VELTHUYS

Onlangs zetten vrienden van Catharina Bijholt (30) en collega's een crowdfundingactie op. Binnen enkele dagen was er door jan en alleman maar liefst 120.000 euro via een door haar vrienden voor haar gebouwde website gestort voor een alternatieve behandeling tegen de zeer ernstige vorm van MS die haar drie jaar geleden trof. Ze kan het amper geloven. "Ik begrijp niet wat er allemaal gebeurt. Iedereen heeft me zo geholpen. Langzaam begint het besef tot me door te dringen dat ik straks echt naar Zweden ga."

Catharina Bijlholt had net een nieuwe functie bij ING. Alles ging lekker. En toen begon haar lichaam tegen te sputteren.

"Ik kreeg last van tintelingen in mijn lippen en mijn verhemelte. Daar begon het mee. Daarna kreeg ik last van een slapende arm. Met Eerste Kerstdag begon ook mijn linkerbeen te slapen. Ik was ik bij mijn schoonfamilie, ik had net een half jaar verkering. Dus ik probeerde te doen alsof er niets aan de hand was, maar vanbinnen was ik in paniek. Wat was er met me aan de hand?"

Catharina bleek een zeer agressieve vorm van multiple sclerose te hebben. Kort daarna raakte ze in coma. De artsen zeiden dat ze dat ze dat waarschijnlijk niet zou overleven. Ze was 27 jaar.

Drie maanden later ontwaakte ze. "De artsen zeiden dat ik nooit meer zou kunnen lopen. Ik had zoiets van: hallo jongens, we gaan toch niet meteen de handdoek in de ring gooien?" Inmiddels woont Catharina weer op zichzelf in Amsterdam, in een vrolijk ingericht huis aan de Dappermarkt. Lopen doet ze met een rollator. Vier keer per week gaat ze naar de sportschool. Het is heel belangrijk om te sporten, daarmee krijgt ze haar spasmen het best onder controle. Verder leek er lang niets te zijn dat ze kon doen om haar ziekte onder controle te houden. De prognose was slecht: binnen vijf tot tien jaar zou ze naar een verzorgingstehuis moeten.

Vorig jaar keek Catharina naar het tv-programma 'RTL Late Night' toen een andere MS-patiënt, Boaz Spermon, in de uitzending vertelde over een MS-behandeling in Zweden. Hij wilde geld inzamelen voor de behandeling, want die is duur en wordt in Nederland niet vergoed. Daarnaast wilde hij bekendheid geven aan dit alternatief. Nederlandse MS-patiënten krijgen doorgaans niet te horen dat deze behandeling een optie is. Catharina zocht contact met hem. "Boaz heeft me alle wetenschappelijke informatie gegeven die er te vinden was. De resultaten zijn veelbelovend, al zijn er ook risico's aan verbonden. Maar die zijn niet groter dan de risico's die ik loop op lange termijn. Ik ga niet mijn kop ik het zand steken. Met deze ziekte zit negentig worden er gewoon niet in als ik niets doe. Dan is de keuze snel gemaakt."

Een pretje wordt het niet dit jaar. Ze zal eerst chemotherapie krijgen om haar stamcellen los te weken. Die worden dan 'geoogst' en ingevroren, zodat ze intact blijven. Daarna ondergaat ze opnieuw chemotherapie, maar die keer zo heftig dat alles kapot wordt gemaakt, inclusief de MS. Daarna krijgt ze haar stamcellen terug, die nieuwe bloedcellen zullen aanmaken.

Dit is het gevaarlijkste deel van de behandeling, want haar immuunsysteem zal tijdelijk helemaal platliggen. "Een kleine verkoudheid kan mijn dood betekenen. Waar het mij om gaat, is dat de ziekte wordt stopgezet. Dat ik misschien zelfs iets vooruit kan gaan, is voor mij alleen maar een bonus." De behandeling staat gepland voor maart. Haar ouders gaan mee naar Zweden, haar vriend, die al die tijd bij haar is gebleven, zal haar geregeld opzoeken.

Catharina: "Never give up. Je kunt als arts mensen wel een prognose geven, maar je kunt niet voor ze bepalen hoe de rest van hun leven eruit gaat zien. Ik weet niet hoe het gaat lopen; sinds ik MS kreeg, leef ik met de dag. Maar als het niet werkt, leef ik in ieder geval met de gedachte dat ik alles heb geprobeerd."

Vrienden hebben geld ingezameld

... zodat Catharina Bijholt in maart in Zweden een zware behandeling kan ondergaan tegen de agressieve vorm van MS die drie jaar geleden bij haar werd vastgesteld.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden