Dan Brown aangeklaagd voor plagiaat in Da Vinci Code

Dan Brown, auteur van de wereldwijde bestseller 'De Da Vinci Code', is beschuldigd van plagiaat. Komende week moet hij in Londen voor de rechter verschijnen.

Van onze redactie religie & filosofie

De centrale hypothese van zijn boek - Jezus had een relatie met Maria Magdalena en uit het kind dat zij samen kregen, is het vorstenhuis der Merovingers voortgesproten - zou Brown hebben overgenomen uit het boek 'The Holy Blood and the Holy Grail' uit 1982. Twee van de drie auteurs ervan, Michael Baigent en Richard Leigh, beweren dat grote delen uit hun werk in De Da Vinci Code zijn gebruikt. Zij zeggen tien jaar onderzoek voor hun non-fictieboek te hebben verricht, en eisen voor Browns 'diefstal' een schadevergoeding van tien miljoen Britse pond, ongeveer vijftien miljoen euro.

Dan Brown heeft nooit ontkend dat hij schatplichtig is aan de studie van de drie. De titel van hun boek wordt zelfs genoemd in De Da Vinci Code, door het personage Sir Leigh Teabing. Die naam verwijst rechtstreeks naar twee van de drie auteurs van The Holy Blood and the Holy Grail: Leigh is Leigh en Teabing is een anagram van Baigent. Hij noemt dus in zekere zin zijn bron.

Dan Brown is vorig jaar voor plagiaat aangeklaagd door Lewis Perdue: Brown zou het idee voor zijn bestseller uit twee van zíjn boeken hebben gestolen ('Daughter of God' en 'The Da Vinci Legacy'). Perdue's klacht werd ongegrond verklaard.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden