Damrak trekt zich op aan optimisme VS

(Novum/Betten) - Het Damrak is woensdag, gesteund door positieve berichten uit de Verenigde Staten, hoger de dag uitgegaan. Al vanaf de opening zat de stemming er goed in, geholpen door hogere slotstanden in Azië. Een positieve start van Wall Street blies de Amsterdamse beurs nog wat extra wind in de zeilen.

Uitspraken van de Amerikaanse Fed-voorzitter Ben Bernanke, dinsdagavond, vielen goed. Hij meldde dat de economische groei in Amerika later dit jaar aantrekt. Woensdag bleek bovendien dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal volgens een tweede schatting sterker is gegroeid dan economen hadden verwacht.

Als gevolg van de optimistische geluiden vanuit Amerika herwon de dollar weer wat terrein ten opzichte van de euro. Ook dit zorgde voor verlichting op de Amsterdamse beurs, die de afgelopen dagen te lijden had onder de opmars van de euro. De Europese munt incasseerde voor het eerst in zes dagen tijd een daling, van 0,4% op USD 1,3143.

De AEX sloot 0,7% hoger op 481,99 punten, terwijl de Midkap met 1,6% steeg tot 633,22. De Smallcap-index won 1,7% op 656,80. Elders in Europa eindigde Londen 1% hoger. Frankfurt en Parijs klommen respectievelijk met 1,25% en 1,4%. De olieprijs in Londen schoot met 1,7% omhoog naar USD 61,23, na tegenvallende olievoorraadcijfers vanuit de VS. De versterking van de dollar gaf dollargevoelige fondsen als Hagemeyer en Buhrmann een duwtje in de rug. De twee eindigden in de hoogste regionen binnen de AEX. Hagemeyer werd met een winst van 3,9% de lijstaanvoerder, terwijl Buhrmann 2,9% aan zijn koers toevoegde.

Ook Akzo Nobel hoorde bij de grootste winnaars. Het aandeel steeg met 3,7% na twee adviesverhogingen van ING en SNS, in reactie op de aankondiging van Pfizer om de samenwerking met het bedrijf te stoppen voor de ontwikkeling van asenapine. Het negatieve nieuws is nu achter de rug, zo menen de analisten.

Royal Dutch Shell hield ternauwernood droge voeten. Het aandeel won, dankzij de oplopende olieprijs, 0,4% op EUR 26,89. Eerder op de middag noteerde Shell nog lager, nadat de Europese Commissie bekendmaakte het bedrijf voor EUR 160,9 miljoen te hebben beboet wegens kartelvorming op het gebied van bepaalde types synthetisch rubber.

In totaal legde Brussel voor EUR 519 miljoen aan sancties op, aan vijf bedrijven. Shell liet weten de uitspraak van de Commissie te zullen bestuderen.

Slechts twee AEX-fondsen moesten een koersdaling incasseren; Rodamco Europe daalde met 0,2% en Aegon leverde 0,1% in. KPN sloot onveranderd.

Binnen de Midkap vormden vastgoedfondsen, net als binnen de AEX, de negatieve uitzondering op het positieve sentiment. Vastned Retail (-2,3%) en Wereldhave (-0,4%) waren de enige twee dalers binnen de index. Sectorgenoot Corio eindigde onveranderd. Bouwers gingen aan kop. Boskalis en BAM schreven achtereenvolgens 4,5% en 4,4% bij. Heijmans volgde op een afstandje met een winst van 2,6%.

Ballast Nedam, dat op de lokale markt genoteerd staat, profiteerde (+7% op EUR 33,02) van een bericht in het Financieele Dagblad, waaruit op te maken viel dat de bouwer een overnamekandidaat zou zijn voor Strukton. Ballast liet in een telefonische toelichting aan Betten weten het bericht voor kennisgeving aan te nemen.

Kwartaalcijfers van Corus brachten de markt nauwelijks in beroering. Beleggers hopen vooral op meer nieuws over een eventuele biedingenstrijd tussen Tata Steel en het Braziliaanse CSN. Hierover hulde het staal- en alumiumconcern zich echter nog in stilzwijgen. De Brazilianen onderzoeken nog zo'n mogelijk bod, terwijl Tata Steel al een officieel bod heeft uitgebracht. Het aandeel sloot 0,4% hoger op EUR 7,40.

Ook het lokaal genoteerde biotechnologiebedrijf IsoTis viel op. De onderneming heeft van het Amerikaanse Patent and Trademark Office (PTO) een octrooi gekregen op zijn Accell-technologie en steeg hierdoor met 2,2% naar EUR 0,94.

Elders werd Reesink beloond met een koersstijging van 5,1% tot EUR 100,10. De Apeldoornse handelsonderneming verraste de markt 's middags met een verhoging van de winstverwachting voor dit jaar. De winsttoename over 2006 zal niet langer 'aanzienlijk' zijn, maar 'fors', zo stelde bestuursvoorzitter Bernard ten Doeschate tegenover Betten Beursmedia.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden